Október elején kaposvári kötősésű olimpikonok tartottak közönségtalálkozót a Szivárvány Kultúrpalotában. London vívó olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron, a paralimpia egyéni és csapat ezüstérmese, Dani Gyöngyi, valamint Gyurta Dániel edzője, Virth Balázs mesélt a helyi iskolásoknak eddigi pályafutásáról és ötkarikás élményeiről.

Újabb rangos nemzetközi lovastusa versenyt rendeztek a kaposvári Pannon Lovas Akadémián. A népes nemzetközi mezőny tagjaira komoly feladatok vártak a díjlovagló négyszögben, majd a terep- és a díjugrató pályán. Az idei magyar bajnoki címet Sárközi Csaba szerezte meg, a somogyi fiatalok ezúttal is jól helytálltak.

Szenzációs sikerrel zárta Kárpáti Emese az idei felnőtt cselgáncs magyar bajnokságot. A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola korosztályos EB-bronzérmes versenyzője aranyérmet szerzett a +78 kg-os kategóriában. A 16 esztendős versenyző mind a négy meccsét magabiztosan nyerte, hármat közülük ipponnal. Emese a harmadik somogyi sportoló, aki felnőtt judo OB-aranyat szerzett: 1993-ban a nagyatádi Domonkos Bernadett, 2006-ban pedig a kaposvári Budai Anita állhatott fel a dobogó tetejére.

Nem versenysport, hanem szabadidős tevékenység, amelyet a felnőttek és gyermekek is szívesen űznek. Ez a japán harcművészeti forma az aikido, amelyet Kaposváron immár 25 éve művelnek szervezett formában. A negyedévszázados jubileumot gálával ünnepelte a helyi egyesület.

Ausztrál győzelemmel ért véget a díjlovagló Világkupa idei, jubileumi 25.  magyarországi fordulója. A rangos viadalon 11 nemzet 52 lovasa mérte össze egymással az ügyességét, és a közönség több londoni olimpikont is láthatott a kaposvári Pannon Lovas Akadémián.

Borsos Dávid triplázott: a kaposváriak válogatott birkózója harmadszor szerzett magyar bajnoki címet. A Nehéztlétikai SE versenyzője a Miskolcon megrendezett felnőtt kötöttfogású országos bajnokságon állhatott fel a dobogó tetejére az 55 kg-os súlycsoportban.

Két héttel később, a szabadfogású országos bajnokságon a 18 esztendős Kovács Bence ért el első helyezést az 55 kg-os súlycsoportban.

Ismét nagyot lépett előre a kaposvári labdarúgás létesítményhelyzete: felavatták a Cseri úti sportcentrum megújult centerpályáját. A Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékei egyre jobb körülmények között dolgoznak, és a remények szerint biztosított a Rákóczi további utánpótlása is.

Három magyar bajnoki címet és még további három dobogós helyezést szereztek a kaposváriak a Budapesten megrendezett fitnesz magyar bajnokságon. A Somogyi Rendőr SE-Bakó-Sas Fitness versenyzői közül Vida Zóra, Nardai Borbála és Gilincsek Dalma állhatott fel a dobogó tetejére.

Kaposvári érmeket hozott a csehországi Brnoban megrendezett férfi junior és felnőtt női lábtenisz világbajnokság. A somogyi tehetrségekre épülő nemzeti együttes tagjai közül Kőrösi Evelin, Harsányi Ádám és Kirchner Krisztián ért el dobogós helyezéseket.

Szép csapat-sikert értek el a Kaposvári AC sportolói. A Forró Zsófia, Lábodi Laura, Nagy Mónika összeállítású együttes a harmadik helyet szerezte meg az országos maratoni futóbajnokságon.

Világítással ellátott műfüves labdarúgópályát avattak Balatonszemesen. A beruházás a Magyar Labdarúgó Szövetség és a helyi önkormányzat együttműködésének köszönhetően valósult meg. Ez az első létesítmény, amelyet a 2012-ben meghirdetett program keretén belül átadtak Somogyban.

Közel járt a csodához, de az elvárásokat így is túlteljesítette a siófoki női kézilabdacsapat az EHF-kupa nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcának hazai visszavágóján. A somogyiak az idegenben elszenvedett 13 gólos vereség után hazai környezetben kilenc góllal verték meg az orosz Asztrahanocska gárdáját. A Siófoknak ez volt fennállása első EHF-kupa-párharca.

Ötvenöt induló részvételével rendezték meg Kaposváron a Böszörményi Nagy Géza sakk-emlékversenyt. Somogy egyik legnevesebb sakkozója a magyar válogatott tagjaként kétszer nyert olimpiai bajnoki címet, 1927-ben, majd 1928-ban. Az első hely Kaposvárra került, a tíz év alattiak csatáját pedig egy kéthelyi tehetség nyerte meg.

Nehéz volt reálisan megítélni az új évad kezdete előtt, hogy mire lesz képes a Rákóczi futballcsapata a bajnokságban. A kaposváriak összességében  megtették a magukét a pályán, és 17 forduló után a nyolcadik helyről várhatják a tavaszi folytatást. A jó rajt utáni visszafogottabb teljesítményt remek november követte, így a zöld-fehérek stabil tagjai a középmezőnynek a márcoisu folytatás előtt.


Tizennégy színvonalas produkciót láthatott a kaposvári városi sportcsarnok közönsége a 13. alkalommal megrendezett Látványsport-fesztiválon. A város egyik legnépszerűbb sportrendezvényének legjobbjai ezúttal is arany minősítést kaptak, a Team Kaposvár SE pedig a 2013-as látványtánc Európa-bajnokságon képviselheti majd színeinket.

A Kaposvári Vízilabda Klub OB I-es felnőtt csapatának tehetsége, ifjabb Berta József a magyar ifjúsági válogatott tagjaként ezüstérmet szerzett az Ausztráliában rendezett világbajnokságon! A kaposvári tehetség, aki a nyáron igazolt vissza nevelő-egyesületébe a fővárosból, jelentős szerepet kapott a nemzeti együttesben is.

Megtalálta Bereczki Miklós utódát a Kaposvári Vízilabda Klub vezetése. Az OB I-ben szereplő csapat szakvezetője játékos-edzőként a horvát David Burburan (dávid burburán) lesz, aki az elmúlt szezonban még a vízben segítette az együttest a bennmaradáshoz.

Újabb sikeres évet zárt a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola. A somogyi megyeszékhely nagymúltú utánpótlás-nevelő egyesületének fiataljai a hazai és a nemzetközi mezőnyben egyaránt megállták a helyüket. A versenyzők négy sportágban jeleskedtek. A legjobbak különdíjakat is átbehettek a második alkalommal megtartott évzáró ünnepségen, a városi sportcsarnokban.

Jól sikerült az évzáró: a Debrecent is simán verte a Kaposvári Kosárlabda Klub  együttese a férfi élvonal idei utolsó fordulójában. A somogyiak 51-30-as félidő után 87:71 arányban bizonyultak jobbnak, így elkönyvelhették 11. sikerüket is az új idényben. Fekete Ádám és Filipovics Gordan legénysége továbbra is második a tabellán, és az alapszakasz folytatásában is szeretne eredményesen teljesíteni.

Címkék: visszatekintő, háttér, összefoglaló, 2012, sport