Mindez az elmúlt esztendő harmadik negyedévében történt. Hagyományos összeállításunk következő részében erről is szó lesz.

Bronzérmet nyert a Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn összeállítású csapat a szófiai öttusa Európa-bajnokság hagyományos női versenyében. Egyéniben a kaposvári Gyenesei szerepelt a legjobban: értékes ötödik helyezéssel gazdagodott.

Minden várakozást felülmúlt a 30., jubileumi Pek-Snack Balaton-átúszás: több mint tízezren teljesítették a Révfülöp és Balatonboglár között 5200 méteres távot.

Kiválóan szerepeltek az MG Produkt Kaposvár sportolói a Szombathelyen megrendezett rövid távú amatőr triatlon országos bajnokságon és elit ranglista versenyen. A hosszú ideje nagyszerű formát mutató Forró Zsófia folytatta jó versenyzését: nagyszerű futás után a viadal abszolút győztese lett

Varga Krisztina feltette a koronát eddigi pályafutására: az Ausztriában megrendezett junior uszonyosúszó világbajnokság záró napján aranyérmes lett! A Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE versenyzője a 200 méteres uszonyos gyorsúszó számot nyerte meg magabiztosan. Kovács László mesteredző negyedik junior világbajnokát köszönthette Grácban. A 16 esztendős Varga Krisztina egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet hozott haza.

2012-ben is sikert aratott az Intersport Ifjúsági Futballfesztivál Kaposváron. Az egyhetes nemzetközi utánpótlástorna programjában több száz mérkőzés szerepelt, és a végén tíz korcsoportban hirdettek győztest. Somogy az idén sem marad aranyérmek nélkül: az U15-ös korosztályban a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia fiataljai szerezték meg az első helyet, az U18-U19-es kategóriában pedig a kiskorpádiak örülhettek a győzelemnek. Az egyhetes rendezvényen négy földrész 27 országából csaknem háromezer fiatal vett részt.

150 teniszező három napon át, 12 pályán több mint 250 mérkőzést játszott Siófokon, az év legnagyobb nyári teniszfesztiválján. A Kupa Libre elnevezésű viadalon nem az ertedmény volt a legfontosabb, így az elejétől a végéig garantált volt a felszabadult, jó hangulat.

Feljutott az NB I-be az 1. MCM Kaposvár férfi tekecsapata! A somogyiak az osztályozó-párharc első felvonásának 8-0-s sikere után idegenben is jól helytálltak, és  11-3-as összesítéssel kerültek egy osztállyal feljebb. Az együttes négy éve még a helyi amatőr bajnokságban gurított, majd az NB III-ban és az NB II-ben is a legjobbak közé verekedte magát.

Új bajnokokat avattak a nagyatádi Ironmanen (ájronmenen). A hosszú távú triatlon magyar bajnokság abszolút győztese a kaposszerdahelyi szenior korú Bozsó Zoltán lett, míg a nőknél az a fővárosi Zelinka Gabriella győzött, akinek ez volt élete első versenye ezen a pályán. A viadal tovább őrzi hihetetlen népszerűségét: 2012-ben is új részvételi csúcs született, és az 556 indulóból 480-an sikerrel célba értek.

Magyar bajnoki címmel gazdagodott az idei nyáron Stadler Csenge. A Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE 9 esztendős úszója a korosztályos országos bajnokságról térhetett haza aranyérememmel, miután a 100 méteres hátúszó számban az egész mezőnyt maga mögé utasította.

Bajnokverés Kaposváron: a Rákóczi labdarúgócsapata Zámbó Bence góljával 1-0-ra nyert a DVSC-TEVA ellen az NB I. második fordulójában. A somogyiak szinte végig irányították a játékot a hajdúságiak ellen, és több nagy helyzetet is kialakítottak.

Európa-bajnoki címet szerzett a Kaposvári Tenisz Club sportolója, Kotormán Ákos. A fiatal tehetség - Valkusz Mátéval az oldalán - az U14-es korosztályban állhatott a dobogó tetejére. Magyar kettős legutóbb huszonkét évvel ezelőtt nyert Eb-t ebben a kategóriában.

Két éremmel és több értékes, döntős helyezéssel zárták a kaposváriak a felnőtt uszonyosúszó Európa-bajnokságot. Az Olaszországban megrendezett viadalon Stier Lilla teljesített a legjobban, aki 200 méteren a második, 100 méteren pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Pályafutása egyik legnagyobb eredményét érte el Szabó Anita a Budapesten megrendezett díjugrató magyar bajnokságon. A Lovas Akadémia SC Kaposvár válogatott sportolónője a harmadik helyet szerezte meg a döntőben Very-N nevű lovával. Anita sikerének értékét növeli, hogy ő volt a legjobb női induló az egész mezőnyben.

A felnőttek nagy sikerei után sporttörténeti eredményt ért el a Kaposvári Vízilabda Klub utánpótlása is. A fiúk nagy bravúrral bejutottak a vízilabda országos bajnokság felsőházába.

Újabb sikeres egyéni sportolóját köszöntötte a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola vezetése. A cselgáncs-szakosztály egyik legnagyobb reménysége, Kárpáti Emese dobogóra állhatott az ifjúsági Európa-bajnokságon, amivel az elmúlt évek kiemelkedő eredményét érte el.


Visszatért a ralisport Kaposvárra. A somogyi kötődésű Maricsek Racing Team jóvoltából az érdeklődők testközelből is megismerhették a sportág kulisszatitkait a szervízcsapat munkájától a pilóták bravúrjain át a gokartosokig. A rendezvény sztárvendége a gyorsasági motoros világbajnok Talmácsi Gábor volt, aki két és négy keréken is ízelítőt adott tudásából.

Kaposváron összefogtak a röplabdáért, és mindenki azért dolgozik, hogy ez a világszerte népszerű labdajáték végre hazánkban is újra visszanyerje régi fényét. Ezzel a mottóval tartott közös évadnyitó sajtótájékoztatót a Fino bajnok és kupagyőztes együttese, a Kaposvári Női RC NB I-es alakulata és a Kaposvári Röplabda Akadémia szeptember közepén, a felsőmocsoládi Bánó Mária Kastélyszállóban.

Két bronzérmet és két ötödik helyezést szereztek a kaposváriak a birkózók veterán világbajnokságán. Vadócz Attila kétszer is felállhatott a dobogóra, Bubori Antal és Takács László pedig egy-egy ötödik helyezéssel gazdagodott.

Mindent megtett a sikerért, de végül meg kellett hajolnia az ellenfél nagyobb tudása előtt a Fino Kaposvár férfi röplabdacsapatának a Közép-európai Liga első fordulójában. A somogyiak a szlovén Ljubljanát látták vendégül a városi sportcsarnokban, és 3-0-s vereséget szenvedtek. Egy éves kihagyás után ez volt a csapat első nemzetközi mérkőzése a városi sportcsarnokban.

A Majthényi Szabolcs, Domokos András páros nyerte a kaliforniai Santa Cruzban rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságot. A Balatonföldvári Spartacus VE klasszis kettőse kilencedik világbajnoki címének örülhetett. A fiúk az első vb-aranyérmüket 1995-ben szerezték, éa 2012-es pedig már a kilencedik volt a sorban.

Címkék: háttér, visszatekintő, összefoglaló, 2012, sport