Ifjabb Berta József vízilabdás-családból származik. Édesapja és nővére is ennek a sportágnak szenteli életét. A szobájában található érmek és kupák sokasága jelzi, hogy bizony ő sem tétlenkedett az elmúlt időszakban. Az egykori nagy kedvenc is büszke lehet Jocóra, aki az ifjúsági válogatott tagjaként hatalmas sikert ért el Ausztráliában. A magyar csapat öt győzelemmel és egy vereséggel ezüstéremmel zárta a viadalt.

Ifj. Berta József úgy véli, sikerük titka az, hogy valódi csapatként voltak a vízben és egymásért is tudtak küzdeni. A magyar pólósok a csoportküzdelmek során az Egyesült Államok mellett, Kanadát és Egyiptomot győzték le, a négy közé jutásért pedig Ausztráliát verték. Ezután következett a szerbek elleni elődöntő. Ifj. Berta József talán ezen a meccsen hozta a legjobb formáját, sorsdöntő pillanatokban talált a kapuba. A döntőben Olaszország volt az ellenfél. A magyar csapatnak ezen a meccsen nem csak a taljánokkal, hanem a játékvezetőkkel is meg kellett küzdenie. A bírói túlkapások miatt a 10-8-ra elveszített finálé utolsó perceiben már a cserekapusnak is a mezőnyben kellett játszania.

Id. Berta József így is örül fia sikereinek. Úgy is, mint szülő és úgy is, mint az ifjú tehetség edzője. Szerinte sok munka vár még a fiára, ha felnőtt válogatott szeretne lenni. A fiatal pólós most az országos bajnokságra koncentrál, illetve a nyári, 93-as korosztálynak kiírt világbajnokságra.

A Kaposvári Vízilabda Klub vb-ezüstérmes játékosát legközelebb január 12-én, a Szentes ellen láthatja a közönség hazai medencében játszani. Ha Jocó világbajnoki formával rukkol elő és a csapattársai is jó teljesítményt nyújtanak, akkor sikerülhet megszerezniük a hőn áhított első győzelmet a bajnokságban.

Címkék: berta, vízilabda, világbajnok, ezüst, bajnokság, sport