A szakadó eső ellenére az utolsó métereket is jó kedvűen kocogták le a Taszári Honvéd SE sportolói, akik elsőként érkeztek a taszári célba a "Volt egyszer egy kontingens" emlékfutáson. A horvátországi Okucaniból rajtolt el a kétnapos erőpróba, amelyen a versenyzők csaknem kétszáz kilométeres távot teljesítettek. A rendezvényen nyolc fős csapatok vehettek részt.

- Az emlékfutás a Magyar Honvédség boszniai békefenntartása alapján szerveződött. 1995-ben kezdte meg a Magyar Honvédség a békefenntartó tevékenységet a délszláv válság idején, és az egyik sportolónk 1998-ban vetette fel a futás, az emlékfutás ötletét, és azóta rendezzük minden évben ezt a rendezvényt immár 14. alkalommal ebben az évben - mondta a főszervező, Runa György.

- Nagyon kellemes és nagyon jó volt. Az időjárás most nem annyira volt kegyes. Végülis egész Horvátországban eső nélkül végigúsztuk, de Barcson már esett az eső, illetve most itt a befutóra, de ez már nem számított nekünk. Végig bírtuk rendesen, tehát ugye váltópontok vannak. Lelkes csapat volt. Végig jó humor volt, én azt szeretem az egészben, hogy egy jó hangulata van az egész dolognak - mondta a Taszári Honvéd SE futója, Szita János.

A célba érkezés után teával és forralt borral kedveskedtek a futóknak szervezők. A megmérettetésre a Taszári Honvéd SE próbázóin kívül Veszprémből és Székesfehérvárról is érkeztek indulók.

- Az az igazság, hogy ez mindig embert próbáló, hiszen ez 180-190 kilométer. A csapatok váltóban teszik meg. Az időjárási körülményeket is figyelembe véve azért elég keménynek nevezhető volt, de teljesítettük sikeresen hála Istennek. A lelkesség ebben a kis csapatban, most kevesebben vagyunk azért, mint korábban, de azt lehet mondani, hogy ez mindenkiben benne volt, és teljes szívvel odarakta magát mindenki - mondta a Szondi SE Székesfehérvár futója, Balogh László.

Az Okucani és Taszár közötti futás fő mondanivalója a Magyarország és Horvátország közötti barátság ápolása, fenntartása. Ennek jeléül mindkét településen megkoszorúzták azt az emlékoszlopot, amelyet a délszláv háború áldozatainak tiszteletére állíttattak. A taszáriak ígérik, hogy a következő évben is megrendezik az emlékfutást, ami már a tizenötödik lesz a sorban.

Címkék: Szita János, Okucani, emlékfutás, koszorúzás, Taszár, sport