A negyedévszázados jubileumot gálával ünnepelte a helyi egyesület.

A kaposvári aikidot 25 évvel ezelőtt, 25 évesen alapította meg Kondi Gyula, aki azt mondja: ez a harcművészet emberi tartást ad.

- Egy olyan tartás, ami belső tartás. Nyugodtság, egy olyan életvitelt, életszemléletet, hogy nem az a lényeg, hogy legyőzzük a másikat. Az ember biztos magában, a fellépése biztos a másikkal szemben. Hogy tudja magát képviselni, a gondolatot képviselni - mondta az aikido kaposvári alapítója, Kondi Gyula.

A Kaposvári Aikido Harcművészueti Klub 1996-ban alakult meg, és tagjai nem csak edzenek, hanem rendezvényeken is szívesen részt vesznek.

- A felnőtt csoportunk 50 fő, gyermekcsoportunk két iskolában van, a Kisfaludyban és a Kodályban 60-70 gyerek most jelenleg - mondta a Kaposvári Aikido Harcművészeti Klub elnöke, Lendvai József.

Vagyis az aikido jelen van az iskolákban is.

- A társadalmi szerepe ott lenne, ami célként van megjelölve, a gyerekek nevelése. az egymáshoz vaó viszonyulás tanítása, az, hogy nem lmuszáj feltétlenül agyonütni a másikat, és ah lehet, el kell kerülni a konfliktushelyzeteket. Ez  harcművészet, nem versenysport, hanem szabadidős tevékenység, bizony felnőttek és gyerekek is egyre többen jelennek meg, és egy kicsit a japán kultúrával is megismerkednek, és egy harcművészettel, amelynek a hozadéka az önvédelem. Az önvédelem az aikidonak nem célja, hanem hozadéka - mondta a harmadik danos mester, Kocsis Ferenc.

Az önfenntartó egyesület új mestere a szerb, Mirko Jovandics, aki új irányt mutat.  

- A világ minden táján találkoztam már magyarokkal. Elégedett vagyok a kaposváriak létszámával, és látom, hogy az aikido rengeteget fejlődött Kaposváron - mondta a hatodik danos mester, Mirko Jovandic.

A rendezvény résztvevőit Szita Károly polgármester köszöntötte. A jubileumi program gáláján a legtöbb ismert keleti küzdősport képviseltette magát. Tizenhárom féle szakág mutatkozott be, így az érdeklődők látványos gyakorlatokat is végignézhettek.

A rendezvény jótékony célt is szolgált: a szervezők adományokat gyűjtöttek a Kaposvári Mentőalapítvány javára.

Címkék: aikido, harcművészet, ünnep, adomány, Kaposvár, sport