A 75 esztendős sportember a Kapos Sportnak elmondta: immár nyílt titok, hogy visszavonul, és a jövőben már csak néhány meghívásos versenyen ül asztalhoz.

"Az igazság az, hogy jobban szeretek beszélni és énekelni, mint sakkozni most már" - ezzel a gondolattal kezdte köszöntőjét Portisch Lajos nemzetközi sakk-nagymester, aki a bányai Panoráma Panzióban adott szimultánt a térség vállalkozó kedvű sakkozóinak. Egykori olimpiai bajnokunk és többszörös világbajnok-jelöltünk nem csak játszani jött Somogyba.

- Nem csak szimultán van itt, hanem egy hangverseny is van a temlomban. Erre fel kellett készülni. A szimultánra nem, mert ha ezret mondok, akkor keveset mondok. Nem hiszem, hogy problémát jelenthet, de az ellenfelektől is függ - mondta az olimpiai bajnok sakkozó, Portisch Lajos.

- Képesek az emberek legyőzni. Egy szimultán két-három órán keresztül követhető, bizonyos kották alapján lehet játszani. Utána elég nehéz lépegetni, mert minden állás más. ha a többiek tudnak segíteni, hogy hosszú ideig húzzák a partit, akkor elkapható a nagymester úr. Lesz egy két-három mesterjelölt, akinek komoly esélye van - mondta a Kaposmérői Tandem SE nemzetközi mester, Máthé Gáspár.

A nagymesterrel végül 19-en mérkőztek meg, és három döntetlen eredmény született - a többi mérkőzést egyaránt Portisch Lajos nyerte. A 75 esztendős sportember, aki 2004 óta a Nemzet Sportolója cím birtokosa, 1978-ban szerzett sakkolimpiai abjnoki címet Argentinában. Akkori csapattársai közül Ribli Zoltán Kaposvárhoz is kötődik.

- Tudtam, hogy Ribli itt játszott. Most Nagykanizsán klubtársak vagyunk újra. Én már bejelentettem, és ez már nyílt titok, hogy nem játszom tovább a csapatban, visszavonultam. Néhány versenyre elmegyek, mint most Szentpétervárra megyek emlékversenyre - tette hozzá Portisch Lajos.

A bárdudvarnoki sakk-hétvégén villámversenyt is rendeztek Máthé Albert emlékére. A tízperces gyorsjátszmák végén az első helyet a 13 éves kiskunhalasi Márta Dominik szerezte meg a kéthelyi Tóth Dániel és a kaposmérői Miovecz János előtt.

Címkék: villámverseny, Portisch Lajos, nagymester, visszavonul, sakk, sport