Az ifjúsági, serdülő és gyermek kvalifikációs torna mezőnyét két csoportra osztották, a somogyiakhoz a Honvéd, Debrecen és a Szolnok csapatait sorsolták, és az első két együttes jutott a legjobb tíz közé.

Érdemes volt sokat edzeni: eddigi legnagyobb sikerét érte el a kaposvári vízilabda utánpótlás. A kvalifikációs tornán három korosztály szállt vízbe, és az elért eredmények összesítése alapján alakult ki a végeredmény. A Horváth Dániel vezette gyermekcsapat nem nyert meccset. Bereczki Miklós és Berta József serdülő és ifjúsági korú fiataljai azonban olyan jól szerepeltek, hogy magukkal vitték a kicsiket is a felsőházba. Ezzel eldőlt, hogy a kaposváriak a világ legerősebb vízilabda bajnokságának legjobb tíz együttese között szerepelnek majd a folytatásban. Az egyesület elnöke szerint tizenkét év munkája van a nagy siker mögött.

- Három-négy éve pályáztunk erre, hogy sikerüljön. Hiába van egy jó utánpótláscsapat, a gyermek, a serdülő és az ifjúsági korosztály eredméyneit együtt veszik, így muszáj, hogy két jó csapatunk legyen, ami most összejött - mondta a Kaposvári Vízilabda Klub klubelnöke, dr. Dobos Pál.

A klub egyik legfontosabb célja, hogy építsenek be minél több saját nevelésű játékost a felnőtt együttesbe.

- Az a fő elvünk, hogy felnőtt sportolókat neveljünk. Nem 12 évesen szeretnénk nyerni, hanem az a cél, hogy 18-19 éves korra érjen oda egy játékos, hogy alkalmas legyen az I. osztályú szereplésre. ennek rendlünk mindent alá. Az ifjúsági a legerősebb, és bízunk benne, hogy a nagy számú gyerekből, amire odaér, sokuk húzóember lehet - tette hozzá dr. Dobos Pál.

- Most már budapesti-vidéki viszonylatban össze tudom hasonlítani, és itt kevesebb gyermek van, de nagy múltú klubokat sikerült megelőzni. Sikerült bekerülni a felsőházba, nagy sikernek tartom - mondta a Kaposvári Vízilabda Klub vezetőedzője, Bereczki Miklós.

A korábbi Bajnokok Ligája-győztes játékos szerint a kaposvári fiatalok ezután jobban szem előtt lesznek, és könnyebben megnyílhat az út a korosztályos válogatottak felé. A fiúkat feldobta a jó szereplés, de jól tudják: a folytatásban még többet kell dolgozni a sikerekért.

- Szeretném, hogy ha nagyjából jobbak lennénk, hatodik-hetedik helyre odaérnénk. A serdülőben nagy siker lenne, ha egy vagy két csapatot meg tudnánk verni - mondta a Kaposvári Vízilabda Klub sportolója, Dobos Dávid.

A fiatal kaposvári vízilabdázók naponta legaláb három órát edzenek, és nem csak a városi fürdő 50 méteres medencéjében.

- Normális iskolaidőben egy héten öt edzés van, egy óra szárazföldi edzés, majd két óra a medencében. Fél tízig vagyunk fél nyolctól a vízben. Teljesen megszoktam, nem furcsa, hiányozna, ha korábban hazaérnék - tette hozzá Dobos Dávid.

A kaposvári utánpótlásra tehát az OB I-es felnőtt csapathoz hasonlóan nehéz szezon vár. Az ifjúsági, a serdülő és a gyermek korosztály ezután is egy napon, egymás után játssza majd mérkőzéseit, az újabb szép győzelmek reményében.

Címkék: Dobos Dávid, Kaposvári Vízilabda Klub, felsőház, vízilabda, országos bajnokság, sport