A legsportosabb település címet Ábrahámhegy érdemelte ki, legjobb somogyiként Balatonfenyves harmadikként zárt. Az elmúlt két hónapban csaknem 25 ezren mozogtak a 32 résztvevő település 36 strandján.

Huszonhat település csapatainak részvételével, immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Vonyarcvashegyen a Mozdulj Balaton Sporttalálkozót. A szabadidős programsorozat zárásaként a résztvevő strandok együttesei mérhették össze egymással az erejüket három sportágban. Júliusban és augusztusban ismét sikerült megmozgatni a magyar tenger mellett nyaralókat.

- Idén 32 település 36 strandjával vett részt a programban, és vannak olyan települések, amelyek két-két stranddal vettek részt. Többet nem is szándékozunk bevonni, mert körbeértük a településeket. Volt olyan évünk, amikor 30 ezer fő fölött volt a résztvevők száma, most 20-25 ezer embert regisztráltak a szervezők - mondta a Mozdulj Balaton 2012 programigazgatója, Bartsch János.

A Sportért Felelős Államtitkárság és a Balaton Fejlesztési Tanács egyaránt hozzájárult a programsorozat sikeres lebonyolításához.

- Az állam is azt segíti, hogy akik itt vannak a Balatonon vagy északon vagy délen, tudjanak sportolni, és szombaton ráadásul szombatonként kapnak egy szakembert is, aki segíti őket, ez a sport alaptankönyve. Közösséget formálunk, teszünk az egészségért, nem is kell több - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Monspart Sarolta.

- Maga a strand egy olyan színtér, ahol az emberek, akik egyébként nem sportolnak, könnyebben megmozdulnak. A gyakorlatban azt tapasztalom, hogy a versenyszerű sportba nem szívesen kapcsolódnak be, főleg az idősebbek, inkább maguk között játszogatnak. Magát a programot sem verseny jellegűnek tekintem - tette hozzá Bartsch János.

A Sporttalálkozón a legnépesebb mezőny a strandröplabda-tornára gyűlt össze, ahol a döntőt végül két balatonfüredi páros játszotta egymással. Két aranyérem került Somogyba: a streetballcsaták végén a siófokiak örülhettek, labdarúgásban pedig a balatonlellei alakulat nyert. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a Balaton legsportosabb települése címet 2012-ben a Veszprém megyei Ábrahámhegy érdemelte ki Balatonederics és Balatonfenyves előtt.

Címkék: zárás, Vonyarcvashegy, sporttalálkozó, Mozdulj Balaton, Balatonfenyves