Csapatunk szereplése minden várakozást felülmúlt, a harmincadik nyári játékon elért 8 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem erőt adhat a következő négy évre is. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt azt kérte: ne csak az olimpia előtt és után szeressük ezeket a sportolókat, hanem folyamatosan, nap mint nap.

- Hosszú volt az év, hosszú volt a felkészülés, de minden pillanat megérte, mert fent álltam a dobogón, és megvan az olimpiai aranyam - mondta az olimpiai bajnok, Gyurta Dániel.

olimpikon Gyurta Dániel

Nem csak Gyurta Dánielt, hanem a többi magyar olimpikont is szurkolók hada fogadta a fővárosban. Az ötkarikás ünnepségen külön köszöntötték London érmeseit. A dobogós helyezetteket egyenként szólították a színpadra, és mindenki hatalmas tapsot kapott a rajongóktól. Gyurta Dániel edzői csapatának kaposvári tagja, Virth Balázs ismét együtt örülhetett tanítványával.

- Itthon már fel tudtam én is dolgozni, láttam az újságban, hogy tényleg megtörtént. Most már talán ő is így van vele, de ott kint még nem érezte igazán azt, ami itt körülveszi, és ő is lassan felfogja a történteket - mondta Virth Balázs, úszóedző.

Az edző szerint Gyurta Dani vérbeli profi: minden edzésen tudja, hogy miért dolgozik, és hogy mi kell a legnagyobb sikerhez.

- Azt gondolom, ahogy láttam, hogy versenyzett, nagyon magabiztos volt. Nem akarta elkövetni azt a hibát, mint Pekingben, hogy túl erős volt a középdöntő. Most felépítette magában, hogyan ússzon, figyelt rá, hogy maradjon tartalék. nagyon akarta a százat is, és a jövőben is erőltetni fogja, hogy éremközelben legyen 100 méteren - tette hozzá Virth Balázs.

A magyar sportolók felülmúlták a várakozásokat Londonban, így újra a sportnagyhatalmak közé emelkedtünk.

- Azt mondtam, hogy ezek a lányok-fiúk nem csak az olimpia előtt és után érdemlik meg, hogy szeressék őket, hanem folyamatosan. Ebben azt is értettem, hogy a magyar sport finanszírozása megfelelő lesz - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt.

2010 óta két és félszeresre nőtt hazánkban a sporttámogatás, MOB pedig nyolcéves utánpótlás-fejlesztési koncepciótdolgozott ki. A remények szerint így a Londonban elért eredményeket 2016-ban, Rióban is sikerül majd megtartani.

Címkék: fogadás, Gyurta Dániel, olimpikonok, London, Budapest, sport