Győrfi Endre vízilabdázó, Urányi János kajakozó, Kapocsi György ökölvívó és Németh Sándor úszó. Ők voltak azok a somogyi sportolók, akik kijutottak az 1948-as olimpiára. Pólósaink már abban az időben is a világ élvonalához tartoztak, és Londonban is az aranyérem legfőbb várományosaiként tartották őket számon.

A nemzeti csapat keretének egyik kapusát Győrfi Endrének hívták, aki az elemi, és a középiskolai tanulmányait is Kaposváron végezte. Úszni Adorján Józsefnél tanult, majd Budapestre került a műegyetemre. 1947-ben már tagja volt a párizsi Főiskolás VB-n aranyérmet nyerő válogatottnak, majd bekerült az 1948-as olimpiai keretbe is. Győrfiék Egyiptomot 4:2-re, Angliát 11:2-re, Jugoszláviát 5-4-re, Belgiumot pedig 3-0-ra verték. A sorsdöntő, olaszok elleni mérkőzésen viszont - Győrfivel a kapuban - vereséget szenvedtek, így a második helyen zártak. Győrfi Endre 1964-ben visszatért Kaposvárra. Beindította újra a somogyi pólót. Sportvezetőként pedig tevékenyen részt vállalt a Kaposvári Vasasnál, a Rákóczinál és a megyei szövetségben is.

A balatonboglári születésű Urányi Jánosról, az 1956-os melbourne-i olimpia aranyérmeséről kevesen tudják, hogy már 1948-ban is rajthoz állt. A somogyi kajak-kenu versenyző Londonban, kajak kettesben, tízezer méteren egy értékes ötödik helyezést szerzett.

A barcsi Vasutas SC-ben pallérozódó ökölvívó, Kapocsi György is szorítóba lépett az 1948-as londoni játékokon, és a negyeddöntőig jutott.

Németh Sándor egy éves volt, amikor családjával Sümegről Kaposvárra költöztek. Az úszás alapjait - gyermekkorában - Adorján Józseftől sajátította el. Adu bácsi egyik kedvenc tanítványa lett, sokan Csik Ferenc utódját látták benne. Budapesten is felfigyeltek a somogyi fiúra, aki a világháború befejezése után nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket ért el, így kijutott a londoni olimpiára. A verseny alatt hatalmas balszerencse érte. Lázas betegen kellett rajtkőre állnia, így már a középdöntőben kiesett.

Címkék: Győrfi Endre, sportolók, London, olimpia, Somogy