Három magyar volt érdekelt a Dorney-tó péntek délelőtti programjában, az ezüstje miatt csalódott Douchev-Janics Natasa, az 1000-es hatodik helye után csalódott Vajda Attila, valamint az ifisztár Dudás Miklós kajak-1-ben. A 200 méteres műsor először része a nyári ötkarikás játékoknak, ezért volt izgalmas, hogyan teljesítünk sikersportágunkban a 3 új számban.

Elsőként Dudás szerzett egy futamharmadik helyet, majd Vajda szenvedett meg rossz rajt után (hatodik lett), és Janics repesztett fantasztikus időt – ezzel olimpiai mércét állított fel. A középfutamokat egyből lerendezték, Dudás Miklós ifivilágbajnok megint jól rúgta be a hajóját a végén, így az 5. legjobb idővel jutott a szombati fináléba. Vajda másodszor (illetve kiugrás miatt harmadszor…) jól rajtolt, de mivel a 200 m nem az övé, megint ötödik lett, ezzel a B döntőbe csusszant be csupán – ez javítás volt a reggeli 20. legjobb időhöz képest.

A délelőtt végén jött Janics, és közepes rajt után a harmadik helyről kellett, hogy hajrázzon a pokoli távon, de portugál és lengyel vetélytársát is képes volt ledarálni, igaz, az elődöntők során elveszített – nem hivatalos – olimpiai csúcsát nem tudta visszaszerezni.

A döntőket szombat délelőtt rendezik, Douchev-Janics Natasa aranyesélyével (második legjobb idővel), de Dudás Miklós is képes lehet meglepetésre, ilyen fejlődési ütem mellett.


Férfi kajak-2 200 m (elődöntők)

13.25: A második elődöntőben az orosz páros (Posztrigaj, Gyacsenko) minden eddiginél gyorsabban ment, így lett futamgyőztesként döntős, második legjobb idővel finalista a fehérorosz kettős, harmadikkal pedig az óriási teherbírású Rauhéék (Németország).

Női kajak-1 200 m (elődöntők)

13.04: Közepesen jó rajt, harmadik hely. Erősít, már második, és nyer! Honnan jött fel? Nem szerezte vissza az olimpiai csúcsot, de annyi baj legyen, egy jobb rajttal a döntőben aranyesélyes lesz. Bravó, Douchev-Janics Natasa!!! (Az ukrán Oszipenko legjobb futamharmadikként csusszant a szombati fináléba.)
13.03: Janics Natasáék állnak be a helyükre.
13.02: Érdekes végeredmény, de hát ilyen a kétszáz: első Lobova, második a brit Walker, Paldaniust elverték. Nem volt ez egy erős elődöntő…
12.59: A svéd Paldaniusé a legnagyobb név talán a második elődöntőben.
12.54: Az első elődöntőnek vége. A győztes Lisa Carrington (40.528) máris megdöntötte Janics olimpiai csúcsát. De azt elmondhatjuk, hogy az első a mi lányunké volt. Oszipenko (Kozák nagy ötszázas ellenfele) csak futamharmadik lett, így időeredménnyel lehet csak döntős.
12.50: 11 hónappal azután, hogy édesanya lett, Douchev-Janics Natasa már friss olimpiai csúcstartó ezen a távon. Kedvencünket a harmadik elődöntőben látjuk majd.

Férfi kenu-1 200 m (elődöntők)

12.44: Magához képest kifejezetten jól rajtolt a szegedi, de a továbbjutó helyekre semmi esélye, hatodik helyen megy a hajrára, végül ötödik (B döntős). Douchev-Janics Natasa elődöntője jön.
12.43: Hárman bemozdulnak, egyikük Vajda.
12.40: Vajda jön, most már tényleg. 8-as pálya. Az első kettő biztos továbbjutó, a harmadik aggódhat.
12.37: A második elődöntő győztese az orosz Ivan Stil, mellette a leírhatatlan nevű spanyol közvetlenül döntős (Alfonso Benavidez Lopez de Ayala).
12.32: Az elsőben a litván Shuklin megveri a francia Mathieu Goubelt. Nocsak! (A harmadik Li Csiang, a negyedik Brendel, de közülük már csak a kínai lehet döntős, Brendel B döntős.)
12.31: Vajda a harmadik elődöntőben látható.
12.28: Vajda Attila következik, egy kicsit aggódnunk kell, mert 5. lett futamában, összetettben a 20. legjobb idő az övé.

Férfi kajak-1 200 m (elődöntők)

12.23: Egész jó a rajtja, harmadik helyen lapátol, és éppen ezen a helyen döntős! Jól rúgta be magát, majdnem a második hely is megvolt. 374 ezreddel maradt csak el a győztes idejétől. A helyzet az, hogy az ötödik legjobb idővel lapátolt a döntőbe az Eb-nyolcadik Dudás Miklós! Gratulálunk!!! (Rauhe továbbment, Siemionovski, a világ- és Európa-bajnok simán kiesik!)
12.22: A reális az lehet, hogy negyedik helyen érjen be Dudás Miklós.
12.21: A 7-es pályán már megint Rauhe, aki már két 200-ast is ment délelőtt, és még megy egy párost nemsokára.
12.20: Helyükön Dudásék.
12.17: Futamához hasonlóan elődöntőjét is nyerte a kanadai De Jonge, a spanyol Craviotto a második. Jönnek Dudás Miklósék.
12.14: Megvan a pályabeosztás, Dudás a második elődöntőben húz majd, mégpedig a 3-as pályán, egy lengyel és egy litván kajakos közt. Mindkét elődöntőből a legjobb négy továbbjut, erre kell figyelni most.
12.07: Dudás Miklósnak csak a legközvetlenebb érdeme, hogy a válogatón kiemelkedett a mezőnyből. Legnagyobb érdemeit ifiként szerezte, 2008-ban, a szegedi ifi Eb-n k-2 500-on szerzett bronzot, 2009-ben a moszkvai ifjúsági világbajnokságon aranyérmes lett 500-on, egyéniben. A felnőttek között nem régóta versenyez, az idei zágrábi Eb-n olimpiai számában döntőbe jutott, és nyolcadik lett. Folyamatosan fejlődik, nagy ígéret Rióra.
12.02: Hamarosan Dudás Miklós elődöntője következik, elevenítsük fel eddigi sikereit a legjobb magyar 200-asnak, aki mindössze 21 éves…

Férfi kajak-2 200 m

11.56: A második elődöntő is véget ért, méghozzá fehérorosz győzelemmel. 10 egységgel fognak itt két elődöntőt rendezni hamarosan, a B döntőben pedig 3 egység versenyez, a Pimenta, Silva kettős ugyanis rajthoz sem állt. Hamarosan megint Dudás Miklós következik, mintegy 20 perc múlva.
11.50: Nem vagyunk érintettek, az első elődöntőben a Posztrigaj, Gyacsenko duó agyoncsapja a német Rauhe, Ems kettőst. Ronald Rauhe ezen a délelőttön kihajtja magát, két számban is selejtez és elődöntőzik is.

Női kajak-1 200 m

11.43: A negyedik előfutam az utolsó, de abban sem kapták el Janics olimpiai rekordját (41.221). Ennek a számnak még ebéd előtt megtartják a középfutamait. Senki ne menjen sehová! (Janics egyébként tud ennél jobbat is, 40.181-et repesztett a világbajnokságon, Szegeden, Zágrábban az Eb-n 39.372-t.)
11.34: Oszipenko nyerte a harmadikat, 500-on őt hajrázta le gyönyörűen Kozák. Az ukrán időeredménye is gyengébb Janics friss olimpiai csúcsánál. Több Teresa Portela is lesz az elődöntőben, a portugál leány ugyanis harmadik lett a harmadik előfutamban.
11.31: Folytatódnak azért az előfutamok, a másodikat a spanyol Teresa Portela Rivas nyerte (nem keverendő össze a harmadik futamban induló portugál Teresa Portelával).
11.19: Jó rajtot követően Douchev-Janics Natasa végig a második helyen haladt, a legutolsó 50-en javított, és győzött is futamában. Zseniális versenyzés volt! Mellesleg olimpiai rekord, amit Janics teljesített. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olimpián most szerepel először ez a versenyszám.
11.18: Az első futamban húz a magyar anyuka, a 6-os pályán, neki, reméljük, több szerencsét hoz.
11.17: Douchev-Janics Natasa kétszáza jön.

Férfi kenu-1 200m

11.12: Szokásosan gyenge a rajtja, a folytatás sem jobb, nagyon lemarad Vajda, szerencsére továbbjut ötödikként… A lebonyolítás szerint 24 hajós lesz az elődöntő szombat délelőtt, túlságosan aggódni nem kellett. Vajda ebben a számban egyébként még talán döntőre sem esélyes. (44.761 az ideje.)
11.11: Imbolyognak a rajtnál, van egy pici szél, de nem esik, fátyolfelhős az ég.
11.08: És akkor jön Vajda Attila a negyedik előfutamban, a 6-os pályán megy.
11.06: Győz is a leírhatatlan nevű spanyol sportoló. Rémisztő, 41 másodpercen belüli idővel…
11.04: Az üzbég Vadim Menkovék futama jön, a kínai Li Csiang is ott térdel. A spanyol versenyző neve kitesz egy fél rajtnévsort: Alfonso Benavidez Lopez de Ayala.
10.59: Kuleta futama jön, de csak az ötödik helyen végez. Így is továbbjutó, csakúgy mint a másodikként célba érkező német Brendel – ő lett aranyos ezren. Egy orosz srác győzött. 44 másodperc körüli futamhosszra gondoljunk.
10.54: Az első előfutamot Mathieu Goubel nyerte, aki Vajda előtt, ötödikként végzett ezren.
10.51: Vajda a négyből a negyedik futamban kerül sorra.
10.50: Rajtolnak a kenus sprinterek, köztük Vajda Attila, akinek ez a szám egyáltalán nem sajátja. Fő számában, 1000-en, ahol címvédőként hatodik lett Londonban, teljesen kilapátolta magát, kíváncsian várjuk, most mi lesz.

Férfi kajak-1 200 m

10.48: Dudás Miklós (1991-es születésű) tehát ott lesz a legjobb 16 között szombat délelőtt futamharmadikként. Vajda Attiláék következnek kenuban, ugyanezen a távon. Érdekesség: Dudásnál 3 másodperccel rosszabbat kajakozva is elődöntőbe lehetett kerülni. A legjobbnál csak bő 2 tizeddel volt rosszabb a mi fiunk!
10.43: Rauhe (a német) kapta el legjobban a rajtot, de visszacsúszott. Spanyol (Craviotto Rivero), francia (Beaumont) első, második hely. A legjobbak is rosszabb időt mentek Dudásnál, de ez most még nem igazán számít.
10.40: A harmadik előfutam jön. Futamonként a legjobb 5 versenyző megy tovább, illetve a három előfutam alapján a legjobb hatodik.
10.38: Jól rajtol! Féltávnál a harmadik helyen, ami továbbjutást jelent az elődöntőben. Ez egy laza 35 másodperces verseny, olyan, mint úszásban az 50 gyors, vagy futásban a 100 m sík. Egy levegő. Szóval Dudás Miklós középdöntős! Gratulálunk!
10.36: Dudás Miklós futama jön, a hatos pályán megy.
10.35: Az elsőt megnyeri a kanadai De Jonge.
10.34: Dudás Miklósért szoríthatunk, neki ez az első olimpiája. A második futam az övé. (Előfutamokat rendeznek.)


Furcsa leírni, és bizonyára olvasni is – pláne 3 arany, 2 ezüst és 1 hatodik hely után –, hogy a csorba kiküszöböléséért száll vízre péntek délelőtt a magyar kajak-kenus csapat három tagja. Douchev-Janics Natasa ugyanis sporttörténelmet írhatott volna csütörtökön, ha Kovács Katival párban győz az 500-as duószámban (2004-ben és 2008-ban is ők voltak az elsők), az ezüstérem után azonban olyan csalódottnak tűnt a 11 hónapja édesanya Janics, mintha az olimpiára sem jutott volna ki. Egy háromszoros aranyérmes persze legyen is maximalista!


Janicson kívül műsoron lesz a szintén kicsit csalódott Vajda Attila, aki olimpiai és világbajnoki címvédőként érkezett Londonba, és – totálisan kihajtva magát – a közvélemény számára talán csalódást keltő 6. helyen rúgta be a hajóját 1000 méteren. Ő is 200-on megy pénteken, és ha szokásától eltérően jól rajtol, akár javíthat is az ezres helyezésen.

Dudás Miklós fiatal reménységünk, ő lesz a fiú kajakosok 200-asa, egyszerűen nem volt nála jobb a válogatón, de érdemes egy pillantást vetni eredménysorára, mielőtt nagyon leírnánk, csak mert nem ismerjük. A moszkvai ifjúsági világbajnokságon k-1 500-on aranyérmes lett (2009), az 1000-es négyes tagjaként pedig ezüstérmes. Még 2008-ból egy bronza is van k-2 500 méterről (Szeged), de idén Dudás Miklós már a felnőttek közt versenyez a legjobbak közt, a zágrábi Európa-bajnokságon döntőbe is jutott, nyolcadik helyen végezve állt helyt. Ha tendenciája így javul, lehet akár pontszerző is.

De nem pénteken, ezen a napon 200-on csak az elő- és középfutamokat rendezik, a finálékat szombaton tartják majd.

 

Fotó: Europress/AFP

Címkék: mindeféle, Janics, Vajda, video, sport