Erre még a magyar futballstadionokban is büszkék lennének: több mint 1500 néző tekintette meg a 27 kettesfogat ünnepélyes bevonulását a vadonatúj fiadi arénába. Az Acsa 2001 Kft. C-kategóriás futamára a régió legjobbjai jöttek el. A somogyi Szabó Zoltán az első fordulóban hibátlan pályát ment.  

- Az évem úgy alakult, hogy ez a harmadik versenyem. az egyik lovam új, szoktatni kell, de elég jól bevált, és nagyon jól sikerült ez a három verseny is - mondta a Kishegyi Lovasklub versenyzője, Szabó Zoltán.

A házigazdák versenyzőjének, Keppel Gábornak és az általa irányitott lipicai lovaknak ezúttal nem kedvezett a szerencse, és csak a 12. helyre volt elegendő a teljesítményük. A Baranya megyéből érkezett Rőth József viszont egy új lóval próbált szerencsét, és saját bevallása szerint a sportbarátság jegyében állt rajthoz Fiadon.

Fiad fogathajtás

- Gáborék barátságának köszönhető. Ők itt voltak nálunk, mi is eljöttünk ide. Egy régióban hajtunk, Somogy, Tolna, Baranya és már Zala is idetartozik, ennek köszönhetően - mondta a siklósi Lóbarát SE versenyzője, Rőth József.

Az új pálya sikert aratott a résztvevők körében, így nem véletlen, hogy a nézőcsúcs mellett részvételi rekordot hozott a második alkalommal megszervezett fiadi derbi.

- Az az igazság, hogy sokkal jobb, mert tavaly szakadó eső volt, sokan nem tudtak eljönni, de most az időjárás kedvezett nekünk. Elég sok újdonság történt itt a helyszínen, a pályát és komolyan gondoljuk a cég nevében az indulást, illetve a versenyt. A tervünk az, hogy a továbbiakban is szeretnénk továbbra is versenyt szervezni, és nem titkolt vágyunk bejutni az országos döntőbe. Ez a fő célunk - mondta az Acsa 2001 Kft. ügyvezetője, Imre Győző.

Az akadályhajtást a végig kitűnően teljesítő kőröshegyi Balogh Bálint nyerte, a fiatal Hartmann Zsolt és a marcali Magyar Zoltán előtt. Magyar kiváló vágtával elvitte a vadászhajtás első helyét is, így összesítésben az ő fogata kapta a legtöbb serleget.
Az alig 150 fő Koppány-völgyi község számára egyre fontosabb ez a rendezvény.

- Nagyon jól érzem magam itt, csodálatos a táj, izgalmas a verseny - mondta a somogyacsai festőművész, Tony Benemo.

A helyiek is számítanak a folytatásra is.

- Kívánom, hogy ezt a munkát, amit elkezdtek, felépíteni a lipicia tenyésztést és az ágazatot, csinálják tovább, és tudják továbbfejleszteni ezt a versenyt is - mondta Fiad polgármestere, Gyurik Attila.

A polgármester hozzátette: a tombolából befolyó kétszázezer forintot a rendezők a helybeli kisiskolások tanévkezdésének segítésére ajánlották fel.

Címkék: fogat, fiad, hajtás, lovas, verseny, sport