A viadal tovább őrzi hihetetlen népszerűségét: 2012-ben is új részvételi csúcs született, és az 556 indulóból 480-an sikerrel célba értek.

Ahogy már megszokhattuk: újra megdőlt a hosszú távú triatlon magyar bajnokság részvételi rekordja. A gyékényesi bányatóba az ágyúszó után 556-an futottak be, hogy 3800 métert ússzanak. Elsőként a fővárosi Bartos Tamás ért partot, a hölgyek között pedig a Svájcból érkezett Lenti Anita volt a leggyorsabb.

A folytatásban 180 kilométer kerákpározás várt a mezőny tagjaira, és többször is változott az élen a helyzet. Ebben a számban vette át a vezetést a kaposszerdahelyi Bozsó Zoltán, aki a kánikulai hőségben nem adott esélyt ellenfeleinek.

A záró szám, a maratoni futás több sportolón is kifogott, Bozsó Zoltán viszont végig bírta erővel és lendülettel, és 8 óra 46 perc elteltével abszolút magyar bajnoki címét ünnepelhette.

- A meleg ellenére nem mondom, hogy hibátlant sikerült menni, de nem viselt meg annyira a hőség, mint a többieket. Tudtam menni egy jó iramot, kijött egy egyéni csúcs, és ez az abszolút elsőséghez is elég volt. Tény, hogy a kerékpár a legerősebb számok a három közül, de csak ebből nem lehet megélni - mondta az MG Produkt Kaposvári AC sportolója, Bozsó Zoltán.

Bozsó az atádi viadal történetében az első sportoló, aki szenior versenyzőként nyert. A hölgyek között a 21 éves fővárosi Zelinka Gabriella érdemelte ki az első helyet, aki korábban még soha nem futott maratont.  

- Igazából az úszáson nem volt gondom, sokkal jobban ment, mint számítottam rá. A futást elrontottam, mert keveset ettem közben. Ezt most megtanultam, legközelebb jobban fogom csinálni - mondta a budapesti Csepel-Doléhins sportolója, Zelinka Gabriella.

Az idei verseny krónikájához tartozik, hogy még soha nem volt annyi célba érkező, mint 2012-ben. Összesen 480-an birkóztak meg sikerrel az embertelen távokkal a meleg, párás időben.  

- Én úgy érzem, innen 1500 boldog ember megy haza, tele élményekkel. Mesélni fognak róla, az interneten megosztják egymással, Nagyatád hírnevét tovább öregbítette a verseny - mondta a főrendező, if. dr. Herr Gyula.

Az idei nagyatádi erőpróbán a sok víz mellett 700 kg banán és 800 kg dinnye is elfogyott, a célbaérkezés öröme pedig minden szenvedésért kárpótolta az indulókat.

Címkék: bajnokok, Ironman, triatlon, Nagyatád, verseny, sport