A mai napig megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon Mudin Imrét tekinthetjük-e az első somogyi olimpikonnak. A kor jeles dobó atlétája 1911-től élt megyénkben, és az 1908-as londoni, valamint az 1912-es stockholmi olimpián is részt vett.

- A múzeumi tárlatban láthatóak Mudin Imrének a fényképei, hogy annak idején részt vettek az olimpiákon. Nagyon érdekes mozdulatsort lehet észrevenni, hiszen állórajtot és félig álló guggoló rajthelyzetek lehet látni, súlylökésnek vagy a diszkoszvetésnek lehet érdekes mozzanatait észrevenni - mondta a Somogyi Sportmúzeum tárlatvezetője, Soóky Miklós.

Mudin Imre 1912-ben Stockholmban súlylökésben az előkelő hatodik helyen végzett. Az 1910-es évek másik somogyi olimpikonja, Steiner Rezső volt. A múzeumban láthatóak az 1912-es Steiner Rezső relikviái, aki szintén részt vett Stockholmban, ő birkózó volt. A kárpitos végzettséggel rendelkező birkózó Somogyi Rezső néven indult Svédországban. Hatalmas pechje volt az olimpián, ahol csak az első két helyezettől kapott ki, mégis érem nélkül zárt. Az első somogyi aranyra az 1936-os játékokig kellett várni. Berlinbe egyébként hárman utaztak megyénkből.  

- Az egyik Csik Ferenc. Róla nem tudom, hogy kell-e valamit mondani, mert ő a legismertebb. Minden szempontból - tette hozzá Soóky Miklós.

A kaposvári úszókirály arany- és bronzérmet szerzett Berlinben. A magasugró dr. Bodosi Mihály a 12. helyen zárt, míg a díjugrató Ádám Zoltán tartalékként vett részt Németországban. A következő sikertörténet Györfi Endre nevéhez fűződik 1948-ból, Londonból.

- Györfi Endre vízilabda kapus volt, és az olimpián ezüstérmet szereztek, nagyon nagy küzdelmek voltak abban az időben. Rettentő jó kapus volt, hatalmas, magas ember, erős felsőtesttel, a vízből kiemelkedve szinte az egész kaput betakarta - meséli Soóky Miklós.

Az ötvenes-hatvanas években a somogyi származású futballistáira lehetett büszke a megye. Az Aranycsapat kaposvári születésű balszélsője, Czibor Zoltán 1952-ben nyert aranyat, később pedig Bene Ferenc és Nagy László is olimpiai bajnoki címet ünnepelhetett. Abban az időben egy jeles vívója is volt a megyének.

- May Attila volt kinn Mexikóban például, ő vívóként, férfi tőrvívó válogatott tagjaként, és az ötödik helyezést érte el a csapattal. Somogy megyének azóta sincs ilyen vívója - mondta Soóky Miklós.

A 70-es évektől kezdve már nem értek el ekkora sikereket a somogyiak. Az 1980-as moszkvai olimpián a Holovits-testvérek vitorlázásban tízedikek lettek, az RSG-ző Szalay Andrea pedig a 28. helyet szerezte meg Barcelonában. Az utolsó somogyi olimpikon az öttusázó, Gyenesei Leila volt, aki Pekingben állhatott rajthoz. A pár nap múlva kezdődő londoni játékokon sajnos már nem lesz somogyi résztvevő.

- Nagyon sajnálom, hogy akik ki akartak volna jutni, valamilyen okból lemaradtak a válogatóról, de ettől függetlenül én bízom abban, hogy a magyar csapat négy-hat aranyérmet tud szerezni - tette hozzá Soóky Miklós.

Soóky Miklós abban is bízik, hogy az olimpia alatt, illetve azután is sokan elzarándokolnak majd a sportmúzeumba. A kaposvári Kontrássy utcában található tárlat már több mint tizenöt éve nyitva áll az érdeklődők előtt, és egyedülálló élményt nyújt az odalátogatóknak.

Címkék: sportmúzeum, Csik Ferenc, tárlat, olimpia, Somogy