A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogára összesen tíz ország jelentkezett. Oroszország, Görögország, Olaszország, Törökország, Románia, Azerbajdzsán, valamint közösen indult Horvátország-Magyarország, és Lengyelország-Ukrajna. Ezek közül az UEFA-hoz csak hét pályázat került, mivel Oroszország, Románia és Azerbajdzsán kiszállt a versenyből. A győztest Cardiffban hirdette ki az UEFA, 2007. április 18-án hirdette ki. A döntés szerint Lengyelország és Ukrajna közösen rendezheti az Európa-bajnokságot.

Eb 2012 logo


A világbajnokság  hivatalos labdáját az Adidas tervezte. A Tango 12-őt, a csoportok sorsolásakor, 2011. december 2-án mutattak be. A labda a 80-as években jellemző, az eredeti Tango labda terveinek modernizált változata, az Adidas két éves fejlesztésének eredménye. Több szövetség, klub és népszerű labdarúgó is tesztelte és véleményezte. A labdán megtalálhatóak a két rendező ország zászlajának színei. A formavilág emlékeztet a helyi képzőművészetre, illetve a labdarúgásra jellemző egyetértésre, versengésre és szenvedélyre.



A bajnokság  hivatalos kabalája

Az UEFA.com szavazást indított annak érdekében, hogy kiválasszák az idei év Európa-bajnokságának a kabaláit. Közel 40 ezren szavaztak, s az eredmények a következőek lettek: Slavek és Szlavko: 56% Siemko és Sztrimko: 29% Klemek és Ladko: 15% Ezen eredmények alapján a 2012-es Európa-bajnokság kabalái:  Slavek és Szlavko. A mosolygós, irokéz frizurával ellátott figurák futballmezt viselnek, egyikük az ukrán, másikuk a lengyel nemzeti zászló színeivel, azaz kék-sárgával és piros-fehérrel.

eb kabala

A bajnokság négy csoportja

A-csoport:

Lengyelország     
Görögország
Oroszország
Csehország

B-csoport:

Hollandia
Dánia
Németország
Portugália

C-csoport:

Spanyolország
Olaszország
Írország
Horvátország

D-csoport:

Anglia
Ukrajna
Svédország
Franciaország

Lengyelország és Ukrajna 4–4 városa ad otthont a mérkőzéseknek. A nyitómérkőzést Varsóban, a döntőt Kijevben rendezik.

A csoportkörben minden csapat a másik három csapattal egy-egy mérkőzést játszik, így összesen 6 mérkőzésre kerül sor mind a négy csoportban. A csoportokból az első két helyezett jut tovább a negyeddöntőbe. Minden csoportban az utolsó két mérkőzést azonos időpontban játsszák.

A sorrend meghatározása

Az Európa-bajnokság csoportjaiban ha két vagy több csapat a csoportmérkőzések után azonos pontszámmal áll, a következő pontok alapján állapítható meg a sorrend:

- több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken
- jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken (ha kettőnél több csapat áll azonos pontszámmal)
- több szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken (ha kettőnél több csapat áll azonos pontszámmal)
- jobb gólkülönbség az összes csoportmérkőzésen
- több szerzett gól az összes csoportmérkőzésen
- jobb UEFA-együttható
- jobb Fair Play pontszám
- sorsolás

Címkék: lengyelország, ukrajna, labdarúgó, bajnokság, sport