A magyar természetbarát mozgalom egyik emblematikus alakjának emlékére rendeztek gyalogtúrát a Zselicben.

- Vukov Péter a túravezetőnk volt a Meteor turista egyesületből, és nagyon szerettük őt. Ő már a felhőkből figyel bennünket, vigyáz, hogy ne essen az eső, hogy tudjuk teljesíteni a 28 kilométeres távot - mondta Böröczi Antalné.

A Vukov Péter emléktúra a METEOR Természetbarát Turista Egyesület szervezésében jött létre.

- Nagyon hiányzik a csapatnak a tudása, a vidám kedve, a túravezetései, és ennek az emlékére döntött úgy az egyesület vezetősége, tagsága, hogy az emlékére egy túrát fogunk szervezni. Egy hagyományteremtő túra a mai, az első ilyen alkalom, szeretnék minden évben hasonló időpontban ezt a túrát megtartani - összegzett a METEOR Természetbarát Turista Egyesület elnöke, Sármezei Ferenc.

A simonfai rajt előtt nem sokkal megérkezett a horvátországi és a szlovéniai magyar különítményt szállító kisbusz is.

- Ők jönnek mi hozzánk, mi jövünk ide, úgyhogy éveken keresztül, évtizedeken keresztül tartjuk ezt a jó kapcsolatot. Meg kell említenem, hogy Vukov Péter nagyon jó barátunk volt, tiszteljük és hiányzik nekünk - mondta a Lendvai Hegymászó Egyesület elnöke, Ligeti László.

A természetjárók a megmérettetés előtt két táv közül választhattak. A gyakorlottabbak a 28,4 kilométeres teljesítménytúrán próbálták ki erőnlétűket, amely a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt is komoly kihívásnak ígérkezett számukra. A másik, 10-12 kilométeres távra nagyrészt az idősebb korosztály képviselői és a kezdő túrázók jelentkeztek. A résztvevők közül többen is hangoztatták, hogy kifejezetten azért érkeztek a túrára, hogy méltóképpen emlékezzenek a jeles természetjáróra, Vukov Péterre.

Címkék: vokuv, emlék, túra, egyesület, kaposvár, sport