A szervező Kapos Dynamic Sport és Szabadidő Egyesület vezetői szerint a szinkronúszás egy igen sokoldalú sportág, folyamatosan fejleszti a gyermekek képességeit.

A klubelnök szerint ez a verseny fordulópontot jelent a Kapos Dynamic Sport és Szabadidő Egyesület életében.

A Kapos Dynamic Sport és Szabadidő Egyesület elnöke, Kárpáti Anikó elmondta: "Az egyesületünk oly módon megerősödött, akár anyagilag, akár szakmai szinten, hogy éretté váltunk arra, hogy versenyt szervezhessünk. A versenyzők mellett szeretnénk kiemelni, hogy az elmúlt évben hat bírót is sikerült kiképeznünk, akik sikeresen levizsgáztak, most pedig nemzetközi bírói képzésre készülnek."

A rendezvényen a kezdő és középhaladó szinkronúszók is bemutatkozási lehetőséget kaptak. Akik pedig már versenyszerűen űzik a sportágat, éles helyzetben készülhettek a Magyar Köztársaság Kupa küzdelmeire. Nyolc egyesület száz sportolója szállt vízbe: a kaposváriak mellett többek között soproni, pécsi, miskolci és budapesti szinkronúszókat is láthattunk.

"Mindenképpen fontos minden vidéki egyesület, a tömegbázist növelni kell ahhoz, hogy a sportág elkezdjen eredményeket felmutatni. Azt gondolom, hogy Kaposvár annyiban különbözik más vidéki egyesülettől, hogy megtalálták azt a kulcsot, hogy az edzőkkel lehet eredményt elérni, az edzőképzéssel, az edzők meghonosításával előrébb járnak, és hosszú távú építkezésbe kezdtek. A gyerekek, akik elkezdik, nehezen hagyják abba, nagyon élvezik. Vizes sportág Magyarországon, népszerű dolog, ez egy női sportág. Én hiszek benne, hogy 20-25 év múlva Magyarországon ez sikersportággá fog előrelépni" - mondta a Magyar Szinkronúszó Szövetség főtitkára, Szimandl László.

szinkron


Ez pedig példa lehet más egyesületeknek is - tette hozzá a sportvezető. A sportág egyre ismertebb hazánkban, és két versenyző is esélyes a londoni olimpiai részvételre.

"A szinkronúszásban az a jó, hogy egy nagyon sokoldalú sportág, fejleszti a gyermekek képességeit. Ahhoz, hogy a vízben kűröket bemutassanak, komoly szárazföldi edzéseket kell végezni. A fizikai képességek mellett a mentális képességek is erősödnek, amikor nyolc lánynak századmásodperc-pontosan együtt kell dolgozni, az nagyfokú koncentrációt igényel. Ezáltal pedig a tanulási képességek is rendkívül jól fejlődnek" - tette hozzá Kárpáti Anikó.

Az egyesület szinkronúszó szakosztályában ötvenen sportolnak rendszeresen. Sokat kell gyakorolni szárazföldön és vízben egyaránt A hétvégi viadal összesített csapatversenyét végül a szervező egyesület nyerte meg.

Címkék: szinkronúszás, élmény, gyógyfürdő, sport, somogy, kaposvár