Egy ország kedvencei voltak, és a még élő két csapattagra ma is nagyon sokan kiváncsiak. Az Aranycsapat a magyar sporttörténelem része, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő pedig a futball legendája.

Hála istennek, nem panaszkodik az ember. Vigyázunk az egészségünkre, mert szeretnénk minél tovább élni, emberek között lenni, és találkozni azokkal, akik tenni akarnak a magyar labdarúgás jövőjéért. A gyerekeknek kellenek a példaképek, vannak olyanok, akikre érdemes felnéznik nem muszáj őket külföldön keresni, itthon is megvan - mondja az Aranycsapat egykori játékosa.

Buzánszky 86 évesen is aktív, rengeteg hazai és külföldi meghívásnak tesz eleget. Azt mondja: az eredményes jövő alapja a megfelelő utánpótlás-nevelés lehet.

buzánszky


Nem mindegy, hogy a pénz mire szalad ki, minden üzleti viszonylatban van. A tehetséges futballistáknak meg kell adni a lehetőséget, hogy előrelépjenek. Én mindig azt mondtam, hogy aki kinő egy cipőt, annak újat kell venni, Én is így lépkedtem előre. ez azért függ a képzéstől, az akarattól, nagyon sokat kell dolgozni. Mindent alá kell rendelni a futballnak - teszi hozzá Buzánszky.


Buzánszky Jenő 1950 és 1956 között 49 alkalommal szerepelt a válogatottban. Tagja volt az olimpiai győztes csapatnak 1952-ben Helsinkiben. Játszott 1953-ban Londonban, Anglia ellen, az évszázad mérkőzésén. Az 1954-es világbajnokság mind az öt mérkőzésén pályára lépett, így a berni döntőben is, ahol ezüstérmet szerzett a csapattal.


Magyarországot nem Rákosiról, Kádárról ismerik, hanem az Aranycsapatról. Ezt én is éreztem, amire jártam. ezt nem lehet kitörtölni az emberek emlékezetéből, a másik pedig, hogy az angliai 6:3, amely a világ tetejére repítette a magyar futballt, akkor keztdék el nézegetni, hol is van ez a kis ország - mondja a egykori futballcsillag.


A magyar futball színvonala és elismertsége azóta alaposan visszaesett, de a mai utódok azért dolgoznak, hogy változzon a helyzet.

Címkék: buzányszkí, aranycsapat, interjú, foci, sport, kaposvár