A házigazda kaposváriakon kívül Budapestről, Sóskútról és Szentáról érkezett 80 versenyző a Lovasakadémiára. Ezeken a helyeken a legnépszerűbb a lovastorna az országban.

Nagyon kevés a bázis sajnos, 70-80 versenyzőből kell kiválogassuk azt a junior és szenior válogatottat, aki utazik az EB-re, szemben például egy német válogatottal, ahol országios szinten 50 ezer gyerek űzi ezt a sportot - mondja a szövetségi kapitány Páska Ildikó.

A legjobbak az Európa-bajnokság főpróbájának szánták az országos megmérettetést. A Lovasakadémia SC Kaposvár színeit majd hárman képviselhetik augusztus 16-21. között Le Mans-ban. Persze, ha sikerül előteremteni az anyagi feltételeket.

Július végéig be kell fizetni a pénzt, úgyhogy heteken belül el kell dőlnie, hogy tudunk-e utazni, én nagyon remélem, hiszen azt gondolom, Balázs is az 1-10-be várható, én az Esztitől is nagyon jó eredményeket várok, a csapat pedig tavaly 4.- lett, azóta csak javult, remélem, hogy egy dobogós helyet azért el tud érni - mondja a Lovasakadémia SC Kaposvár edzője, Villányi Krisztina.

lovastorna

Az egyik legjobb hazai szenior versenyző, Király Ágnes a tisztes a helytállásban bízik. Azt mondja: nehéz felvenni a versenyt az osztrákokkal, németekkel, sánokkal, britekkel, franciákkal, mert náluk sokkal jobb anyagi helyzetben van a sportág.

Két hiányosságunk van, egyrészt nagyon kevés férfi versenyzőnk van, egy junior, aki nemzetközi szinten is jó, szenior csapatunk nincs és nemcsak az a probléma, hogy most nincsen, hanem, hogy nagyon nehéz lesz ezután felfejlődni, mert olyan szintre fejlődött már a nemzetközi csapatverseny, hogy mi csak ámulunk, amikor látjuk - mondja a Budapesti Lovasklub versenyzője Király Ágnes.

Magyarország utoljára 2004-ben indított szenior csapatot világversenyen. A felnőtt lovastornászok szerint sokba kerül a versenyzés, ezért hagyják abba sokan.

A külföldi versenyekre és főleg, hogy a lovat el kell szállítani, most is Franciaországban lesz az EB, 1200 km-re és óriási költség a lovat oda elvinni, a ló utaztatása, szállítása nagyon sok - mondja a szintén Budapesti Lovasklub színeiben versenyző Gadolla Réka.

Szponzorok pedig nincsenek. Az persze nagy könnyebbséget jelentett volna, ha Magyarország rendezheti az Európa-bajnokságot. Szó volt róla, ám az utolsó pillanatban úgy döntöttek: Franciaországban jön össze a sportág krémje.

Erre nem kaptunk konkrét választ, azt sejtettük, hogy nagy ellenfeleink lesznek. Úgy gondolom, az is belejátszott, hogy 2007-ben, tehát nemrég rendeztünk világversenyt, EB-t, Fro-ban elég régen volt hozzánk képest, illetve nem értjük viszont, hogy idén is ott rendezik és jövőre is a szenior VB-t, nagyon erős a sportdiplomáciájuk, a miénk talán gyengébb - teszi hozzá Villányi.

Pedig az 1996-os világbajnokság és a 2007-es nyílt Európa-bajnokság rendezése remekül sikerült a kaposvári Lovasakadémián. Azért abban bíznak, nemsokára újabb
rangos  versenyt rendezhetnek. 2012-ben egy nagy nemzetközi viadalt, 2013-ban pedig az Európa-bajnokságot is Kaposvárra hoznák.

Címkék: budapesti lovasklub, lovak, lovasakadémia, lovastorna, kaposvári, sport