Az egyhetes edzőtáborba a legtehetségesebb 13-14 éves magyar birkózók kaptak meghívást. Ezek a fiatalok az ifjúsági olimpiára szeretnének majd eljutni. A szakvezetés feladata az, hogy ütőképes csapatot formáljon a tehetségekből.

A tehetség kritériuma bonyolult. Kell hozzá testi alkat, megfelelő szellemi képesség, ami a bonyolult fogások, előkészítések megtanulása. A legfontosabb a motiváció, a szorgalom, a sportág iránti alázat - mondja a Magyar Bírkózó Szövetség utánpótlás - vezetője, Bacsa Ferenc.

A birkózás hagyományos magyar sikersportág, és a szakember a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is bizakodó.

Én nagyon fontosnak tartom az egészséges nemzettudatból fakadó, önérzetes magyar emberként való helytállást. A birkózók mindig úgy álltak hozzá, majd mi megmutatjuk, a mi sportágunk a média szempontjából a negyedik, ötödik rendű, ezt nyugodtan kimondhatjuk - teszi hozzá Bacsa.

A kaposvári Kálmán Péter élete átalakult az elmúlt években: az érettségi után a fővárosba költözött, és fiatal kora ellenére átállt az edzői oldalra. Természetesen egy-egy nagy versenyen azért szőnyegre lép még.

Versenyek tekintetében voltunk kint Szlovéniában, egy nagydíjon ötödik lettem, aztán a felnőtt magyar bajnokságon harmadik lettem. A 96 kg olyan, hogy nagyon sűrű, nincs egy kiemelkedő ember, hanem bárki odaérhet, nagyot kell küzdeni - mondja a kaposvári edző Kálmán Péter.

A Kaposvári Sportiskola egyik nagy reménysége, Kajtán Olivér a serdülő korcsoport után a diák korosztályban is magyar bajnoki címét nyert az idén. A 46 kg-os súlycsoport nagy esélyese igazolta a várakozásokat, majd az edzőtáborban is sokat dolgozott.

Nagyon kemény itt is a munka. Mi többet birkózunk a saját edzéseken, itt pedig a technikára helyezik a hangsúlyt. Nagyon oda kell figyelni rá, mert ha rosszul tanuljuk meg, akkor nehéz lesz kijavítani - mondja a kaposvári versenyző Kajtán Olivér.

A táborban vidéki és fővárosi fiatalok egyaránt részt vettek, és a remények szerint a legtehetségesebbekről néhány év múlva a felnőtt világversenyeken is hallunk majd…

Címkék: Kálmán, bírkózás, Kasi, sikerek, kaposvár, sport