Pécsről, Nagykanizsáról, Dunaújvárosból és Kaposvárról is érkeztek diák korosztályú birkózók a mernyei versenyre. Több mint hatvan fiatal lépett szőnyegre, és ott voltak a mezőnyben a házigazda általános iskola fiataljai is.


Mernyén már második éve oktatják a birkózást, és a fiatal versenyzők megmutatták a szülőknek, az iskolatársaknak és a tanároknak is, hol tartanak. Takács László birkózóedző azt mondja: eddig szerény körülmények között dolgoztak, mert nem volt normális birkózószőnyegük, de a helyiek segítségével úgy néz ki, sikerül egy komolyabb szőnyeget szerezni. Nagyon szeretik a gyerekek a birkózást, és úgy vették észre, szükségük van a mozgásra.

A heti két edszésen 30-40 gyermek vesz részt, és van olyan mernyei fiatal, aki már országos versenyen is a dobogó tetejére állhatott. A mernyei Szekér Áron azt mondja: három meccse volt, és az összeset tussal lenyomta.A kilenc esztendős Szekér Áron hamar megkedvelte a birkózást. Egyszer itt volt egy bemutató, és megszerettem, mert lehetett járni - mondja.

A mernyei vezetés az első szóra a birkózók mellé állt, és ma már egyre több győzelmet sikerül megörökíteni. Kisfalusi András mernyei polgármester szerint ez a sportág szempontjából egy nagy előrelépés, és hozzájárul a mernyei sportélet színesítéséhez.

A grundbirkózás kapcsán minden gyermek ösztönnel rendelkezik, és a szakemberek jóvoltából remélhetőleg ebből egy eredményes sportág tud kialakulni. A polgármester hozzátette: az iskola diáksport-egyesületén keresztül segítik a birkózókat. Megpróbálnak olyan támogatókat találni, akik részt vállalnak a versenyeztetés költségeiből.

Címkék: hódít, éve, két, bírkózás, mernye, sport