Húzóágazat lehet a kerékpáros turizmus a magyarországi tavaknál, így a Balatonnál is. A piaci szereplők a forgalom növekedését várják a biciklistáktól, de egyre növekvő számuk a szezont akár időben is széthúzhatja. A tavat övező bringakörút mentén egyre több, a bicikliseket kiszolgáló létesítmény épül: az elmúlt évben közel tucatnyi szervizt, kölcsönzőt, szállás-, és pihenőhelyet adtak át, s idén is szeretnének további nyolcat-tízet befejezni, elsősorban pályázati források segítségével.

Tavaly a Balatonhoz minden negyedik vendég kerékpárral érkezett, idén akár minden harmadik biciklis turista lehet. A Balaton északi partjára a nagyobb túrákat kedvelők mennek, délre pedig azok, akik a sík terepen kisebb kirándulásokra vállalkoznak. Ma már mindenütt jellemző, hogy könnyebben lehet kiadni azokat a szálláshelyeket, ahol kerékpár is várja a vendégeket.

Egyes becslések szerint tavaly csak a Balatonnál mintegy 25-30 százalékkal növelték a forgalmat a kerékpáros turisták, és idén további 15-20 százalékos bővülést várnak tőlük a piaci szereplők.

Címkék: biciklikörút, déli part, vendéglátás, turizmus, Balaton, sport