A megyei szövetség amatőr versenyének fénypontjaként a hatvanas, hetvenes évek magyar élvonalának két kiemelkedő egyénisége állt asztalhoz, és megmutatta, hogy hetvenévesen is lehet még éles mérkőzést vívni egymással... Végül a pécsi Arató Csaba 3:2 arányban nyert a marcali Ivusza István ellen.

A legendák megérkeztek, és úgy készültek erre a mérkőzésre, mint a régi, szép időkben. A hatvanas, hetvenes évek magyar élvonalának kiemelkedő egyéniségeit az ötletgazda, Domján Tamás köszöntötte, majd elkezdődött a rangadó.

asztalitenisz

A pécsi Arató Csaba, aki 1954 óta űzi ezt a sportágat, végül 3:2 arányban nyerte meg a mérkőzést valóban régi riválisa ellen...

Nagyon egészséges és mindenre nevel, a fegyelemre, a sportra, a kitartásra, úgy érzem, jó sportágat választottam, és a sport is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még 70 évesen is ilyen állapotban van az ember - hangsúlyozza Arató. A két örökifjú sportember évtizedeken át játszott egymással tétmérkőzéseket.

Épp arról beszélgettünk, hogy a mérleget nem tudnánk megvonni, de nagyjából egálban vagyunk a győzelmek és a vereségek számát tekintve - mondja a marcali Ivusza István.

- Annak idején rengeteg mérkőzés volt közöttünk, rengeteg edzőtábort küzdöttünk végig, mert mindig jó kapcsolata volt a két megyének. Csodálatos a kezdeményezés, boldogan mondtam igent, és ha ezután csak négy gyerek kezd el foglalkozni ezzel a sportággal, akkor már elérte a célját - tette hozzá a pécsi sportember.

A Marcaliban élő Ivusza István szeptemberben lesz 70 éves, és még mindig szívesen kézbe veszi az ütőt.  

- Ha német vagy osztrák példákat veszünk, ott még a 70-75 évesek rendszeresen játszanak. Mi úgy vagyunk vele, hogy nem akarjuk abbahagyni, egy korosztály vagyunk, hasonló súlyban, és ezt lehet csinálni, amíg az ember egészséges - mondja Ivusza.

A gálamérkőzés két résztvevőjét az országos szövetség elnöke, Juhos József is köszöntötte. A sportvezető meglepetés-ajándékként egy-egy címeres mezt is átadott a nap hőseinek, amivel tiszteletbeli válogatott játékosokká avatta őket. A megyei körvereny 1. MCM Kupáján megtelt a csarnok. Vagyis ezen a napon a somogyi asztalitenisz múltját, jelenét és jövőjét is megismerhettük. A legendák pedig egyben példaképek is lehetnek.

Címkék: szeniorok, Ivusza István, Arató Csaba, asztalitenisz, sport