A sportbizottság a korábbi 30 millió forint helyett csak 15 millióból gazdálkodhat, és a kiemelt egyesületek is számíthatnak a megvonásra. Ahogy arról már korábban hírt adtunk: a Kaposvári sportiskola nem szűnik meg, hanem integrálódik a Városi Sportcsarnokba.

Nem számíthat könnyű évre a kaposvári sport: szinte minden terület ötven százalékkal kevesebb pénzt kap majd a várostól, mint az elmúlt évben – hangzott el a sportbizottság soros ülésén.

- A Sport Alapot is 50 százalékkal csökkentették, 30 millióról 15 millió forintra, ami nagyon keményen érinti a több mint 120 egyesületet. Ezek többsége a sportkeretből tartja fent magát - mondta Csutor Ferenc.

A szakemberek szerint elsősorban azok a kisegyesületek kerülhetnek bajba, amelyeket eddig is lényegében a város tartott el. Kaposvár kiemelt klubjai, a Rákóczi, a Fino és a KKK a második félévtől kap majd az eddigieknél jóval kevesebb támogatást.

- Egy biztos, nem tudunk annyi pénzt adni, mint az előző évadban. Őket is biztosan érheti elvonás. A koncepció 4 milliárd forinttal nagyobb hiányt mutatott, mint amennyi lehetőség van. Ehhez képest sikerült egy olyan költségvetést előterjesztenünk, ami egy kezelhető költségvetési gazdálkodást biztosít 2011-re. Ennek ára van - mondta Molnár György gazdasági igazgató.

A sportbizottság elnöke, Dér Tamás azt a kérést fogalmazta meg, hogy az év közben vizsgálják meg, hogyan lehetne az anyagi helyzet függvényében visszapótolni az elvont pénzt. Összességében – önként vállalt feladatként – a város ezután is erőn felül segíti majd a sportot, és kisebb-nagyobb sikereket is elkönyvelhetünk.

- Megmaradt az olimpiai reménységek alapja és megmaradt az egyetemmel az az irány, amit tovább szeretnénk fejleszteni - mondta Stickel Péter művelődési igazgató.

A sportvezetés sokat remél a társasági adótörvény elfogadásától, és nagyon várja már az új sporttörvényt is.

- Legfontosabb, hogy a tömegsportot kívánja a kormány preferálni, ez jó befektetés, mert a későbbiekben az egészségügyre kell kevesebbet fordítani - mondta Dér Tamás a sportbizottság elnöke.

A sportbizottsági ülésen kiderült: nem szűnik meg, csak átalakul a Kaposvári Sportiskola. Az elképzelések szerint a városi sportcsarnokba integrálnák a több évtizede működő intézményt. A döntés hátterében a racionalizálás áll, vagyis szeretnék ésszerűsíteni, takarékosabbá tenni a sportiskola működését.

- Az integráció április 15-ével történik, addig minden papírmunka, alapító okirat módosítás lesz. Áprilistól lesz közös munka, és a nyárig kell kialakítanunk egy olyan közös programot, ami hosszú távon megalapozza a két intézmény közös munkáját - tette hozzá Dér Tamás.

A tervek szerint az új, összevont intézmény neve Kaposvári Sportközpont és Sportiskola lenne.

Címkék: Stickel Péter, sportbizottság, Dér Tamás, Kaposvár