Martinek János a kaposvári díjátadóra elhozta Szöulban nyert olimpiai aranyérmeit és az atlantai ötkarikás játékokon szerzett egyéni bronzérmét is. Az öttusázó örömmel gratulált a somogyi fiataloknak, különösen, hogy ő is somogyi származású.

- Mondhatnám azt, hogy én hazajövök, hiszen Kpaosvártól 30 km-re, Mikében született az édesapám, egész mélyek az itteni gyökereim. Gyerekkoromban a nyári szüneteket itt töltöttem, később, amikor elkezdtem sportolni és dolgozni, már az idő nehezebben engedte, hogy lejöjjek - mondta Martinek János. Martinek Csepelen kezdett öttusázni, majd a Honvédba igazolt. Szöulban, 23 évesen ért a csúcsra.

- Ott nem én voltam az esélyes, de a magyarok mindig benne vannak a győztes végső elszámolásban, épp akkor nekem jött össze legjobban, mint fiatal versenyző, legfiatalabb versenyzőként utaztam ki, álmamimban nem reméltem a végső győzelmet de szerencsére úgy alakult az ötödik nap végére, hogy a himnuszt egyéniben nekem játszották és csapatban is annyira jól teljesítettünk, hogy még a csapatot is sikerült megnyernünk. Ennél nagyobb élményt a sportban nem nagyon lehet elérni - folytatta.

A barcelonai olimpián súlyos tüdőgyulladás miatt nem indulhatott el, de négy évvel később Atlantában egyéniben bronzérmes lett. Az öttusától ma sem szakadt el: versenybíróként tevékenykedik. Azt mondja: a szabályváltozások jót tettek a sportágnak.

- Próbálunk fennmaradni a palettán, színesebbé tenni az öttusát, ezért történt meg már az én korszakom alatt, hogy az ötnapos öttusáról átváltottunk az egynaposra, hiszen Szöulban még az ötnaposon nyertem két aranyérmet, Atlantában már az egynaposon nyertem egyéni bronzérmet, azt gondolom, hogy fejlődni kell, tartani kell azt az érdeklődést az öttusa iránt, hogy fönt tudjunk maradni, olimpiai élet nyüzsögjön ebben a sportágban, mindenkinek egyenlő esélye van, valaki jobban, mások kevésbé tudnak alkalmazkodni a feladathoz, a változáshoz lehet edzeni, meg kell oldani a feladatot, hiszen most az öttusa szabálya ez - tette hozzá Martinek János.

Martinek szerint az utánpótlás bázison van mit javítani, de ez nemcsak az öttusára, hanem az összes sportágra vonatkozik.

- Ha csak az öttusában veszem azt, hogy 60 felnőtt versenyző volt egy magyar bajnokságon, jelenleg 5 felnőtt versenyzőnk van, ez katasztrofális helyzet. Elsősorban az utánpótlást kellene úgy felkarolni, hogy azt tömegesíteni, ha már van tömegesítés, a kiválasztódásnál sem kopnak el annyira a versenyzők, hogy a végén a felnőtt korra ne maradjanak éppen elegen - mondta az öttusázó.

Olimpiai bajnokunk a Magyar Diáksport Szövetség alelnökeként egyebek között ezért is dolgozik.

Címkék: Martinek János, öttusa, olimpia, bajnok, sport