Tavaly még a bajnoki címért küzdöttek a szerdahelyiek, és az is felmerült, ha megnyerik a bajnokságot, esetleg indulnának egy osztállyal feljebb, a megyei első osztályban. Ehhez képest 2010 októberére nagyot változott a világ, az egyesület hivatalosan is bejelentette a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetségnek, hogy visszalép a bajnokságtól, mivel nem tudja fennálló tartozását rendezni, és folytatni a küzdelmeket. A legtöbb településhez hasonlóan itt is az önkormányzat finanszírozta a költségeket, azonban lehet, hogy a falu túlvállalta magát.

Prépost László polgármester azt mondja, sajnálja, hogy így alakult, de nem akar felelőtlenül ígérgetni.

- Én eddig nem voltam benne a futballban, a korábbi viszonyokat nem is ismertem. Azzal szembesültem a közelmúltban, hogy elég nagy adósság halmozódott föl. Hogy előtte mi volt, hogy volt, nem tudom, az elnök úr azzal keresett meg, hogy mintegy félmillió forint segítség kellene, és ez a falu jelenlegi helyzetében nem megvalósítható. Vannak problémáink, és vannak prioritások, a labdarúgó csapat finanszírozása nem az első helyen szerepel, ennél sokkal fontosabb például, hogy a közhasznú munkásokat ki tudjam fizetni. Mellesleg megjegyzem, hogy az ificsapat szállítását, a pálya karbantartását, előkészítését továbbra is tudnánk vállalni, csak a felnőttek utaztatását, versenyeztetését nem.

A volt polgármester szerint nem lenne ördöngősség előteremteni a pénzt, mivel neki mindig sikerült. Azt vallja, ahol szeretik a focit, van csapat, ahol nem, ott nincs. Azt pedig nonszensznek tartja, hogy csak utánpótláscsapat működjön. Ez úgy merült fel, hogy az önkormányzatui testület egyik tagja, Tóth Attila ebben gondolkodott.

Balogh József, a korábbi polgármester szerint hatalmi csaták zajlanak.

- Olyan nincs, hogy csak utánpótláscsapatot működtetünk, ahol van felnőtt csapat, ott lehet utánpótlást működtetni, külön ez nem megy. Tudom, mi indukálja ezt a kérdést, van a képviselőtestületben olyan tag, akik csak az utánpótlást vinné tovább, de ez nem lehetséges jogilag, ha tetszik, ha nem, amatőr labdarúgásnál is megvannak a versenyeztetés feltételei.

Gáspár András, a csapat edzője úgy érzi, túl sok energiát fektetett be a csapatba ahhoz, hogy csak úgy semmissé váljon az eredménye. Hiányolja az őszinteséget és a nyíltságot.

-Nagyon fájó, nekem sok munkám van ebben a csapatban, azt gondolom, hogy az elmúlt fél évben folyamatosan mellébeszélés történt. Azt nem hiszem el, hogy hirtelen lett egy fél milliós adósság, ez folyamatosan lett felhalmozva. A nyáron játékosok kifejezetten az én kérésem miatt jöttek ide, mert ígéretet tettem nekik, hogy meglesz a megfelelő pénzösszeg és nem lép vissza a klub. Ehhez képest meg lehet nézni, mi történt. Én nagyon sajnálom, hogy ezáltal a falu elvesztette Horváth Zoltánt, mint főszponzort, elvesztette a felnőtt csapatát, elvesztette az utánpótlás csapatát, és bele sem merek gondolni, hogy ezek a fiatalok hol fogják eltölteni azt a éhány délutánt, amit a jövőben a futballra áldoztak volna.

A Kaposszerdahely tehát visszalép, jövő ősszel indulhatnak a legalsó osztályban, a megye négyben. A szabály úgy szól, hogy két osztállyal kell lejjebb sorolni a visszalépő gárdát. Abban az esetben, amennyiben az egyesület jövőre valamilyen úton-módon pénzhez jutna, és rendezné a félmilliós adósságot, akkor -különösen a kevés csapatnak köszönhetően - lenne rá esély, hogy a megyei másodosztályban folytassák a szereplést -mondta Rózsavölgyi István, a SLASZ főtitkára. Az pedig továbbra is álom marad, hogy egy településen kizárólag helyi játékosok hobbiszinten rúgják a bőrt, mert egyrészt ma már igen kevesen futballoznak, másrészt a települések óriási rivalizálásba kezdtek évekkel ezelőtt a megyei futballban, és ez bizony nem kevés pénzzel járt. A megyei szövetségtől megtudtuk, a csapat tagjai így nemsokára szabadon igazolhatóvá válnak, az eredményeiket törlik, így mivel eleve 15 csapat kezdte a bajnokságot, gyakorlatilag nem lesz kieső.

Címkék: Kaposszerdahely, megszűnik, csapat, polgármester, pénz, sport