rókaűző

A szervezőcsapat idén is a két város, a két megye és a két egyetem közötti összefogás jegyében dolgozik.

Az első Rókaűzők futóviadalt 1995-ben rendezték meg, de a történet már előbb elkezdődött. Lelkes miskolci egyetemisták, holland példára, váltóversenyt rendeztek egyetemi és főiskolai csapatok számára Eger és Miskolc között.

Ezt a versenyt Szarvasűzők-néven ismerte meg és ismeri mind a mai napig a lelkes hallgatói futó-társadalom. Az akkori főszervező engedélyezte, hogy a Szarvasűzők mintájára, Rókaűzők elnevezéssel Kaposváron és környékén is rendezhessenek egy versenyt.

A szabályok azonosak voltak, és akadt olyan év, hogy a mindkét erőpróbán résztvevő csapatokat összetettben is díjazták. Később vetődött fel az ötlet, hogy legyen ez a futás is két város között, mint a Szarvasűzők. Ezután Kaposváron volt a rajt, Pécsen pedig a cél, és néhány éves visszaesést követően az új szervezőbizottság, a két város, a két megye és a két megyeszékhely egyetemének összefogásával újra meghirdette a küzdelmet.

A tavalyi Rókaűzők-viadal nagy sikert aratott, és a szervezők örömmel számoltak be arról, hogy az idén nagyobb lesz az indulói létszám, mint az elmúlt évben.

„Negyven csapat regisztrált szerda estig, és az egyetemi együtteseken kívül, a jövőre gondolva, középiskolásokat is vendégül látunk majd az eseményen – mondta Szerb György, a szervezőbizottság elnöke.

– A két rendező város egyeteme több csapattal is képviselteti magát, a Kaposvári Egyetem pedig még tanári együttest is indít. A csúcstechnika is jelen lesz: műholdas navigáció segítségével végezzük az időmérést, és mivel a szervezőbizottság nagy figyelmet fordít az egészség és a környezet védelmére, ezért környezetbarát Toyota Full Hybrid felvezető- és kísérő autókat választott, hogy a futóverseny résztvevői közelében minimálisra csökkentse a károsanyag-kibocsátást.”

A Kaposvár és Pécs közötti távot 12 szakaszra bontották: a csapatok Sásd irányában, a Mecseken keresztül futnak le a baranyai megyeszékhelyre. A rajt szombaton reggel 9 órakor lesz a kaposvári Kossuth téren, a legjobbak délután fél öt körül érnek be a pécsi Dóm térre.

A szombati program:


8:45                Ünnepélyes megnyitó: Kaposvár, Kossuth tér
9:00                Rajt
16:30              Csapatok érkezése: Pécs, Dóm tér
17:00              Eredményhirdetés

Címkék: Rókaűzők, Kaposvár, Pécs, sport