Pénteken délelőtt még csak szállingóztak a résztvevők a somogybabodi hegyoldalon. Egy tucat quados és kicsivel több terepjárós próbálgatta a siratófal két évtizede kivájt útjait. Volt, aki még a terepjáróját is felborította.


Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)
Kattints a képre, galéria nyílik (Fotó: Csokonai Gábor)
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az elmúlt hét esőzései nem hagytak nagy nyomot a homokos talajon, mindössze annyit tapasztaltunk, hogy alig porzott az út. Ez persze nem vonatkozott a dagonyára, ahol a megszállott terepesek fürdették a járgányt és saját magukat. Hol autóval, hol anélkül.

- Hülyék ezek, nem gondolkodnak - jegyezte meg egy rutinos sofőr, akinek tele volt somogybabodi matricával az autója. Évek óta jár ide, van tapasztalata. - Már az elején tönkreteszik a gépüket. A dagonyának vasárnap délután a versenyek végén van az ideje. A hígiszap belefészkeli magát a kuplungba, meg a sebességváltóba, aztán utána szerelhet egész nap.

Délutánra a kempingek is folyamatosan teltek, egyre másra húzták fel a kisebb nagyobb sátrakat, telepítették a lakókocsikat. Sorban gyúltak a tábortüzek is. Ki üres sörösdobozokat dobált rá, ki a szalonnáját sütögette.

Találtunk egy vegyes csapatot is. Ők a táborverők, az asszonyok és a gyerekek csak hétvégre jönnek utánuk. Két Niva is darabokban állt egy harmadik, még "jó állapotú" mellett. Mint kiderült, előző nap dagonyáztak. Egyikük beragadt, és a másikkal húzták ki. Előbbinek a váltóját kell kicserélni, a másik megúszta egy motormosással és kerékcserével.

Közben dicsekedtek a még működéképes verdával is. Ford motort szereltek bele, igaz, egy rakat hűtő kell, hogy ne forrjon fel, de hangja az van. Gazdája szerint megy is, mint a veszedelem. Azt mondják, itt sörben mérik a segítséget, ha elromlik valami vagy vontatni kell, a folyékony kenyér a valuta. Nagyon jó a társaság, ők is az ország különböző részéből érkeztek, minden évben itt találkoznak.

 

- És igénytelen állatok sem vagyunk itt az erdőszélen! - tette hozzá bajuszos társuk, majd a sátor mögötti "NAPISZAR" feliratú fa tákolmányhoz lép és kinyitja az ajtaját. Meglepetésünkre, a pottyantós budi belül körben kicsempézett, vécépapírtartóval és kézfertőtlenítővel is fel van szerelve. Csütörtök este építették - mint mondták, a fugázással szenvedtek a legtöbbet, de megérte.

 

A kempingben délutánra alig maradt szabad hely. Ahová még nem pakoltak le, azt is lefoglalták abroncsokkal, alkatrészekkel, keresztbe tett fahusángokkal, vagy a szomszéd őrző tekintete által. Így megy ez errefelé. Az alkatrészekről még annyit, hogy a pálya minden kör után átalakul, időközben pedig előkerül a földből egysmás, például törött lámpabúra, irányjelző, laposra gyűrt kipufogódob, szélvédő tömítés, ékszíj, rugó, hogy már a sörösdobozokról ne is beszéljünk.

Hiába, a kerítésen belül a sör a valuta.

Címkék: off road, pünksöd, bikicsunáj, somogybabod, terepjáró, sport