A kaposvári biciklisek bevonásával készül a városi kerékpárutakról szóló koncepció és tanulmányterv - jelentette be Szita Károly. A polgármester szerint ebben a kérdésben sem az íróasztal mellett ülő mérnökök, hanem az itt élő kerékpárosok véleménye a döntő, hiszen ők rendelkeznek kellő tapasztalattal arról, hogy hol van szükség ezekre az utakra és sávokra. Szerda délután öt kerékpáros szervezettel tárgyalt a város vezetője.

A kaposváriak többször jelezték már, hogy szeretnék, ha bővülne a városban a kerékpárosok számára kijelölt útvonalak hossza. Az önkormányzat most készíti az erre vonatkozó terveket.

- Most is úgy járunk el, ahogyan más kérdésekben is tesszük, vagyis az érintettek véleményét kérjük. Ma azért találkoztam öt kerékpáros civil szervezet képviselőivel, hogy megtudjam az ő véleményüket, megtudjam, hogy hol szeretnének új kerékpárutakat a városban - mondta Szita Károly.

A polgármester arra kérte az egyesületeket, hogy a tanulmánytervek megismerése után pattanjanak a nyeregbe, majd mondják el véleményüket a koncepcióról. Szita Károly szerint az a cél, hogy minél többen kerékpározzanak, ám csak azután, hogy ezt biztonságos körülmények között tehetik. Kaposváron jelenleg kilenc kilométernyi kerékpárút van, a biciklisek szerint ennél jóval több kellene.

- Köszönjük a város felkérését, örömmel veszünk részt ebben a munkában. Nekünk is az a célunk, hogy előre mozdítsuk a kerékpáros közlekedés ügyét. Elsősorban a városból kivezető utak mentén volna szükséges a kerékpárutak fejlesztése, hogy a vidéki túravonalakat biztonságos körülmények között érhessük el - mondta az öt szervezet képviseletében Hegedüs László, a Kaposvári Természetbarátok Turista Egyesülete Kerékpáros Szakosztályának vezetője.

A kerékpárutak fejlesztése három ütemben zajlik majd. Lesznek olyan területek, ahol a jelenlegi járda, illetve úttest egy részén alakítják ki a sávot, ám lesznek olyan szakaszok is, ahol a járda szélesítésével oldják meg a problémát. Végül pedig azok a területek következnek, ahová ténylegesen kerékpárutat kell építeni.

Címkék: Kerékpár, sport