boksz1

A Nagyberki Általános Iskola ezúttal is szépen megtelt az ökölvívás szerelmeseivel. Románia, Szlovákia, Szerbia és Magyarország jó néhány klubja eljött a somogyi viadalra, amelyen a fiúknál serdülő és junior, a hölgyeknél junior, ifjúsági és felnőtt kategóriában gyűlt össze a mezőny. Összesen a négy országból 26 egyesület közel 120 sportolója lépett a kötelek közé a két nap során. A pontozók és a vezetőbírók ezúttal is magas színvonalon látták el a feladatukat, Bogyó Elemér, Budai János a nemzetközi játékvezetői szintet igyekezett biztosítan i.

A himnuszok után elsősorban a Ring SC Kaposvár kapott nagy tapsot a szurkolóktól, akik gyászszünettel emlékeztek meg a nemrég elhunyt Hergert Jenőről, a somogyi ökölvívás tekintélyes szakemberéről, valamint az utóbbi évtized egyik legagilisabb támogatójáról és sportvezetőjéről, a Magyar Ökölvívó Szövetség volt elnökségi tagjáról, id. Süllős Gyuláról. A bevonulás után következhettek a mérkőzések, a serdülőknél főleg a népesebb súlycsoportokban alakultak ki kemény csaták, ám a papírforma ritkán borult. A 43 kg-osok között Horváth Flórián mindkét napon meggyőző fölénnyel verte ellenfeleit, és lett aranyérmes. Ugyanebben a súlycsoportban Nagy Patrik is aranyéremhez jutott két sikerrel, a másik ágon, mivel több kategóriában a népes mezőny miatt két ágat indítottak. Egy súlycsoporttal feljebb Váradi Kornél szintén nem talált legyőzőre sem szombaton, sem vasárnap, így ő is besöpörte az aranyérmet.

A döntőben csapattársa, Horváth Ernő ellen nyert a fiatal tehetség. 46 kg-ban Tóth Richárd ellentmondást nem tűrően győzte le két vetélytársát a legfényesebb éremért, ugyanebben a súlycsoportban Károlyi Zsolt bronzérmet vehetett át, igaz, ő már a juniorok között. A serdülőknél a nagyobb súlyokban 54 kg-ban Nyári Gábor aranyérmes lett, a 65 kg-osok között Németh Zsolt szintén veretlenül végzett. A junior mezőnyben Sipos Richárd is hozta magát mindkét meccsnapon, így a dobogó tetejére állhatott, miként 48 kg-ban Bogdán Dávid, és 50 kg-ban Júdás Róbert is. Pápai Krisztián az 54 kg-osoknál jól küzdött, de intéssel kikapott, így 3. helyen zárt, ahogy Bakonyi Dávid is egy súllyal lejjebb. A 60 kg-os mezőnyben két Vajmi-tanítvány is kötelek közé lépett, a magyar bajnok Horváth Richárd nem okozott csalódást, szépen bokszolva lett aranyérmes, csapattársa, Balogh Krisztián pedig ezüstöt vehetett át. Konczi Péter 66 kg-ban indult, és végül ezüstérmes lett az erős mezőnyben.

A hölgyeknél a junior Károlyi Alexandra bemutatkozó mérkőzésen 46 kg-ban jól helytállt a junior magyar bajnok ellen, Deák Zsanett pedig a felnőttek között feladni kényszerült a meccset, pedig vezetett a pontozóknál. Végül a Ring SC Kaposvár magasan a legeredményesebb csapat lett, a serdülőknél Tóth Richárd a legtechnikásabb bokszoló, a junioroknál Sipos Richárd, az egész torna legjobbja pedig az Európa-bajnoki bronzérmes Bogdán Dávid. Összességében elmondható, hogy színvonalas, komoly tornát láthattunk Nagyberkiben, és tovább erősödött a somogyi boksz respektje a hazai ökölvívó életben, elsősorban a Ring SC Kaposvárnak köszönhetően.  

Kiss Ernő

Címkék: szalacska kupa, box, sport