A megyei bokszélet az elmúlt két évben újból beindult, és a mennyiségi változások minőségi javulást is hoztak. A kaposvári szakosztályokon kívül ma már a megye északi és déli részén is megjelent az ökölvívás. A díjazott sportvezető azt mondja: nincs megállás, mert még csak az elkezdett út felénél járnak.

A Süllős család 2008 májusában kapcsolódott be a somogyi ökölvívó életbe. Ifjabb, illetve idősebb Süllős Gyula akkor már évek óta mecénása volt a sportágnak hazánkban. A Magyar Ökölvívó Szövetség tagjaként, a budapesti Vasas szponzoraként jelentősen segítették ezt a tradicionális magyar küzdősportot. 2008 májusától a három Somogy megyei klubot, a Ring SC Kaposvárt, a Ring SC Jutát és a Kaposvári Nehézatlétikai SE ökölvívó szakosztályát is támogatják, ifjabb Süllős Gyula pedig a megyei szövetség elnöki tisztét is betölti. A jelentős anyagi segítségnek köszönhetően fellendült a megye ökölvívó élete, egyre többen kezdtek el bokszolni - a mennyiségi változás pedig minőségi fejlődést is eredményezett.

- A mű elkészült, a gép forog, az alkotó pihen. Így érzem magam most - fogalmazott ifj. Süllős Gyula elnök. - Én egy kis fogaskerék vagyok a rendszerben, de nagyon boldog vagyok, jó érzés ez. Én hálával tartozok egy embernek, aki a lökést megadta, édesapámnak, Süllős Gyulának.

Még csak félúton vagyunk, nem állunk meg, és remélem, előbb-utóbb az EB-3. hely után lesz Európa-bajnoki és akár világbajnoki aranyunk is.

Az elmúlt másfél-két esztendőben több magyar bajnoki érem, nemzetközi siker, csapatelsőség jelezte, hogy a somogyi bokszélet a sportág megyei hagyományaihoz kezd felnőni. A Ring SC Juta több hazai versenyen szerepelt sikeresen, a 2008-as junior országos bajnokságról két bronzéremmel tért haza. A Nehézatlétikai SE, Árvai Rudolf irányításával még fényesebb sikereket ért el. 2008-ban, Horváth Richárd révén a 14 év alattiak Európa-bajnokságán is szerepelt versenyzőjük, a serdülő országos bajnokságról pedig magyar bajnoki címet hozott haza az ifjú tehetség.

A legkiemelkedőbben azonban a Ring SC Kaposvár, Vajmi Csaba egyesülete teljesített, akik ipari mennyiségben szállították a sikereket. 2008-ban az országos bajnokságon a serdülőknél arany-, ezüst-, illetve bronzéremből is jutott egy a vitrinbe, a junioroknál pedig egy ezüst-, illetve egy bronzérem volt a termés. Az újvidéki 14 év alattiak Európa-bajnokságán Bogdán Dávid egyedülálló sikert ért el, EB-bronzérmet szerzett. Nagy dolog ez, hiszen korábban somogyi ökölvívó somogyi színekben még nem ért el ekkora sikert. 2009-ben sem állt meg a munka a klubban, és az igazi erőfelmérőn, az országos bajnokságon is imponáló volt a szereplés. A serdülőknél 1 arany, 2 ezüst-, és 2 bronzérem jutott Vajmiéknak.

Az ifjabb Süllős Gyula vezette megyei szövetség az elmúlt években rendszeres anyagi segítséget nyújtott a három klubnak, és arra is odafigyelt, hogy a megye más részein is beinduljon az ökölvívó-élet. Ma már Siófok és Csurgó is felkerült a somogyi box-térképre.

- Somogy megye hatalmas, a több mint 300 ezer fő nagy bázis. A Vasasnál például sokkal nehezebb olyan ember-anyagot létrehozni, mint Somogyban - fogalmazott az elnök. - Itt minden harmadik-negyedik ember szenzációs képességekkel bír, könnyű meríteni, ennek tudom be a sikereinket.

Összegzéseként tehát elmondhatjuk: van jövője a somogyi ökölvívásnak!

Címkék: box, ökölvívás, sport