Kertész István RIP

Kertész István 1926. április 15-én született Somogyszobon, iskoláit Csurgón majd Budapesten a Magyar Testnevelési Főiskolán végezte. 1950-től előbb a Petőfi utcai, majd a Vöröshadsereg úti (mai Pécsi utcai) általános iskolában tanított testnevelést. 1951-től dolgozott főállású testnevelőként a Táncsics Mihály Gimnáziumban egészen 1986-os nyugdíjazásáig többek között tanárként, szakfelügyelőként, diáksport-elnökként és munkaközösség-vezetőként valamint többször osztályfőnökként. A tanításról így vallott: “Pedagógus csak az legyen, aki hivatásának tekinti, és úgy is végzi munkáját.”

Még főiskolai hallgatóként a Kaposvári Vasutasban futballozott, 1952-ben pedig tagja volt a Kaposvári Vasas NBII-es labdarúgó csapatának is. Egyidejűleg vezette a vasutas kosarasok edzéseit és többször játékosként is pályára lépett. Az általa edzett klub utódcsapata, a SÁÉV lett Somogy első élvonalbeli kosaras együttese.

Munkásságának oroszlánrészét gimnáziumi testnevelői tevékenysége adta. Tanítványai menetrend szerint nyerték a középiskolás megyei bajnokságot - és nem csak labdajátékokban - például atlétikában is az országos döntőkig jutottak el. Róluk így vallott: “Az 50-es évek elején az atléták és a kosárlabdások értek el kiemelkedő eredményt. 1984-ben a második korcsoportos fiú csapat országos negyedik lett. Szakmai munkámban fontos az a húsznál is több tanítvány (Majercsik Mihálytól Göltl Bélán keresztül Dross Zoltánig), akik a testnevelő tanári munkát választották hivatásuknak.”

Időközben megyei szakfelügyelővé nevezték ki és 27 éven át a TF gyakorlat vezetői munkáját is ellátta Somogyban. Öt sportágban húsz éven át vezetett nyári edzőtáborokat, aktív sportpályafutását pedig NB III-as tekézőként fejezte be.

Megalakulásától tagja volt a megyei kosárlabda szövetség elnökségének, jelenleg is tiszteletbeli tag. A játékvezetők küldése, foglalkoztatása, ellenőrzése volt a fő tevékenységi területe. Alapítója volt a Somogy Megye Kosárlabda Sportjáért Alapítványnak, amelynek fő célkitűzése a fiatal tehetségek támogatása.

Kertész Istvánt családja mellett a somogyi kosárlabdasport is gyászolja. Pista bácsi, nyugodjon békében!

(smksz.hu)

Címkék: kosárlabda, sport