null

A kávé áldásos hatásai

Az elfogyasztott három csészényi mennyiséggel támogathatjuk az artériákat, mivel gátlódik a kalcium lerakódása, ennek következtében mérsékeli az eltömődés esélyét. Számos kedvező befolyásáról hallani, köztük a bélflórára, illetve a teljesítményre gyakorolt hatásáról. Ennek ellenére pontos mechanizmusok még nem tisztázottak, a legtöbben mégis a kávéban található koffeint emelik ki az összetevők közül. 

Természetesen az egészséges határt fontos megtartani, amely még nem befolyásolja negatívan a kardiovaszkuláris rendszert. Önt is érdekelné egy személyre szabott rizikóelemzés? A CMC Déli Klinika kardiológiai szakrendelése keretében a specialisták készséggel segítenek!

Számos nagyszabású kutatás rávilágított a kávé szerepére a fokozottabb koncentráció, illetve a teljesítménynövelés kapcsán. Ugyanakkor a túlzásba vitt kávézás már ingerlékenységet, hányingert is kiválthat. Az ajánlott maximális adagot hat csésze jelenti, ez afféle vízválasztó dózis, innentől felfelé már negatív befolyással számolhatunk kardiovaszkuláris tekintetben. 

Hogyan hat a kávé a bélrendszerünkre? 

A vizsgálat során 34 férfinél történt kolonoszkópia, illetve endoszkópia annak érdekében, hogy felmérjék a belek aktuális állapotát. Ez kiegészült szövettani vizsgálattal, hogy teljesebb lehessen az analízis. 

Ezeken túl kitértek a kávézási szokásokra is, hiszen fontos volt, hogy legyen egy becsült érték is a résztvevők kávéfogyasztása kapcsán. Ez alapján két csoportot hoztak létre; a napi szinten minimum 82,9 mg koffeint fogyasztók, illetve a jóval kevesebb mennyiséget fogyasztók csoportját. 

A felmérés arra mutatott rá, hogy a magasabb koffeinbevitel mellett az érintett résztvevők baktériumflórájában több “jóbaktériumot” fedeztek fel, ellenben a kevesebb mennyiséget fogyasztók körében nem észleltek efféle változást. 

A jótékony baktériumok, például Faecalibacterium és Roseburia gyulladáscsökkentő hatást közvetítenek, emellett az érintettek flórájában kevesebb volt a káros törzsek mennyisége. A “rosszak”, mint például az Erysipelatoclostridium ramosum fellelhető egészséges bélrendszerben a flóra részeként, azonban túlzottan elszaporodva közreműködhet a diabétesz megjelenésében, valamint az elhízásban. 

Természetesen további vizsgálatok szükségesek ennek pontos megállapításához, illetve a háttérben álló mechanizmus megismeréséhez. 

Ügyeljünk a mértékre!

Abban egyetérthetünk, hogy megéri kávézni, hiszen megannyi kedvező hatást írhatunk a számlájára. Fontos viszont, hogy megtartsuk az egyensúlyt a koffeinfogyasztás esetében is! A napi hat csésze alatti mennyiség szem előtt tartandó a kardiovaszkuláris hatások szempontjából!

Címkék: kávé, kardiológia, reklám