Nem szabad azonban elfelejteni, hogy milyen pozitív hatásai vannak annak, ha a gyermek egy kis barát társaságában töltheti a mindennapjait. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miként befolyásolja a pszichés állapotot egy kutyus vagy cicus. 

Az állattartás pozitív hatásai

Sok-sok tanulmány bizonyította már be, hogy egy bundás pajtás igen jó hatással van a gyermek fejlődésére és annak pszichológiai jóllétére. Talán nem véletlen, hogy a Pamutlabor Pólónyomda állatimádóknak kínált tárgyai ennyire kelendőek, hiszen ki ne szeretne magának egy kutyás pólót vagy egy cicás táskát? Nemcsak a kicsik számára lehet jó érzés egy cicás felsőben megjelenni az utcán, hiszen valljuk be, mindenkiben ott lakozik még a gyermeki énje, aki imádta ezeket a kiegészítőket. Persze jobb megoldás egy igazi bundás négylábút tartani otthon, de sokszor már ez is sokat segíthet a lurkók lelki állapotán. 

Aki háziállatokkal nevelkedik együtt, sokkal magasabb lesz az önbecsülése, jobban fejlődik a kognitív képessége, fejlettebbé válik a szociális készsége. Emellett az állattartás hozzájárul ahhoz, hogy kisebb legyen a stressz, emellett a gyerekek sosem lesznek egyedül, hiszen mindig lesz egy támaszuk az életben. Elkerülhetjük vele a magányt, javíthatjuk vele a kicsik kommunikációs készségét. 

null

Miért éri meg állatot tartani?

Ahogy az előző pontban említettük, a háziállatok segítenek abban, hogy csökkentsük a gyerekkori stresszt. A simogatás ugyanis nyugtató hatással bír, ami hosszabb távon jótékonyan hat az egészségre. Emellett egy kutya vagy egy cica erősíti az önbizalmat, felelősségvállalásra készteti a kicsiket. Nem kérdés, hogy egy állat nevelése mekkora figyelmet igényel, ami kezdetben nagy kihívás lehet, később azonban már sokkal könnyebben megy majd. Fontos lehet abban, hogy a gyerekek megkedveljék a rendszerességet, hiszen a bundásnak mindig ugyanakkor kell enni és inni adni, elvinni sétálni, így kialakul ez a készség is.

Empátia és elfogadás

Kisebb korban az egocentrikus gondolkodás a jellemző, ami arra utal, hogy a gyerekek kizárólag a saját nézőpontjukból látják a világot. A nézőpontváltással azonban fejlődhet az empátiás készség, képesek lesznek a háziállat érzéseiben osztozni és persze fordítva. Nem véletlen, hogy annyira gyorsan kedvelik meg őket.

Érdemes őket néha meglepni egy kisebb állatos tárggyal. A kedvencük képével vagy nevével ellátott bögre, esetleg egy kisállat ruha segítésével még önfeledtebbé tehetjük számukra a mindennapos gondoskodást. Mindegy, hogyan gondoljuk, egy kisállat kizárólag jó hatással lehet a gyerekekre, az elfogadásukra, a fejlődésükre, a pszichés állapotukra. 

Címkék: pamutlabor, állat, reklám