Fényvédelemre nem csak az egyre erősödő UV-sugárzás miatt van szükség. Az arcápolási rutinban sok olyan kozmetikumot használhatsz, amik fényérzékennyé teszik a bőrödet. Ilyenek például a hámlasztásra használt AHA savak. Ha érzékeny, világos bőröd van, akkor neked fokozottan ajánlott a fényvédőzés. Ugyanez igaz akkor is, ha sok anyajegy van az arcodon. A fényvédőkkel kapcsolatban sok kérdés merülhet fel. Most ezekre adunk választ, hogy tudatosabban tudd használni őket. 

Mit jelent az SPF szám, amit a fényvédőkön látsz?

Talán már neked is feltűnt, hogy minden fényvédő krémen ott virít nagy betűvel egy SPF szám. Angol megfelelője a Sun Protection Factor, ennek kezdőbetűiből áll össze a mozaikszó. Tulajdonképpen ez nem más, mint egy matematikai arányszám. Azt mutatja meg, hogy az adott termék az UV-sugarak hány százalékát nem szűri ki. 

Ez kissé bonyolultnak tűnhet. Egyszerűbb, ha csak ennyit jegyzel meg: minél nagyobb az SPF szám, annál jobban védi a bőrödet az UV-sugaraktól. 

Fontos tudnod, hogy UVA és UVB sugarak ellen is kell védekezned. Mit jelent ez a fényvédelem szempontjából? Azt, hogy mindig széles sprektumú fényvédőt válassz! Vagyis olyan terméket, ami nem csak az egyik típusú sugárzástól óv. 

Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédők között?

A fényvédelemmel kapcsolatos termékek színes képet mutatnak. Alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk őket. Vannak a fizikai és a kémiai fényvédők. Mindkettő másképp működik, azaz más módon fejtik ki a hatásukat. 

A fizikai fényvédők “ráülnek” a bőr felszínére és egy vékony réteget képeznek rajta. Ezek általában sűrűbb textrúrájú krémek, ezért jó alaposan el kell kenni őket, különben fehér foltot hagyhatnak a bőrön. A kémiai fényvédők ezzel szemben sokkal könyedebb állagúak, és a bőrben fejtik ki a hatásukat, nem a felszínen “dolgoznak”. 

Ha kipróbálnál párat, akkor a helloskin.hu kémia fényvédőit jó szívvel ajánljuk. Nagyon könnyed formulák, amik gyorsan beszívódnak és kellemes érzetet adnak a bőrnek. Közben pedig biztonságos védelmet nyújtanak a nap káros hatásaival szemben. 

Mennyi fényvédőt érdemes használni?

Nem sokat ér a fényvédő, ha nem a megfelelő mennyiségben használod. Mennyi az annyi? Ha pontos számot kellene mondani, akkor 2 mg/cm2. Ez kb. fél teáskanálnyit jelent. Úgy értsd, hogy ez a minimum. Ha úgy érzed, a bőröd többet is elbír, akkor kenhetsz rá többet is. Minél többet használsz, annál jobban véded. 

Érdemes naponta többször is fényvédőznöd. Főleg nyáron, amikor sokat vagy napon. Tudtad, hogy az UV-sugarakat nem tartja vissza az ablaküveg? Ha bent vagy a lakásban, akkor se felejtsd el bekenni az arcod!

Címkék: helloskin, bőrvédő, krém, sugárzás, reklám