Biztosítótól függően változhatnak az összegek, ezért érdemes körüljárni a témát alaposan, mielőtt az érintettek döntenének, hol kötnek új szerződést. Az autóstársadalmat érintő kérdésben fontos szempont, milyen feltételek mellett vállalható az éves biztosítás. Az, hogy régi vagy új autó, személygépkocsi vagy teherjármű a biztosított alany, számít, ha a tarifa megállapítására kerül sor.

Már tény a drágulás

Már tény, 2016-ban drágulnak a kötelező biztosítások, derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményéből. Vészesen közeleg a régi szerződések felmondási határideje, van min gondolkodnia a szerződött feleknek. A lejárat előtt 30 nappal szükséges visszajelezni az adott társaságnak, a biztosítást igénylő fél újra szeretné-e kötni a gépjármű felelősségbiztosítást vagy sem.

A váltás előnyösebb az év elején, mint a későbbi időszakban, ugyanis optimálisabbak a feltételek. A legtöbb autós számára kedvező a biztosítótársaságok versengése az ügyfelekért, a januári hónapban alacsonyabb díjszabással próbálják szerződéskötésre bírni a potenciális partnereket.

Megváltozott a tarifák kihirdetésének napja. A korábban ismert október 30-i dátum 2013 óta november 2-ra módosult. Ezen a napon kötelesek a biztosítók nyilvánosságra hozni a következő év január 1-jétől érvényes díjaikat saját honlapjukon vagy a MABISZ weboldalán. Ha szeretné tudni, milyen kiadásai lesznek, online kalkulátorral ki tudja számítani, mekkora összeget ölel fel autója éves biztosítása. A kötelező biztosítás váltás a Biztoshelyen vagy más cégnél is elvégezhető, tehát nem szükséges feltétlenül a biztosító honlapján kötni. Az ingyenes szolgáltatás mellett tanácsadást kérhet, ezzel csökkentve a rossz döntés kockázatát.

Akár 30%-os drágulás is jöhet

Bár pontos válasszal nem szolgálhatunk az emelkedés mértékéről, figyelembe véve az előző év 10-30%-os díjnövekedését, 2016-ban 30-40 %-kal drágulhatnak a kgfb-tarifák. Szakértők szerint az év első felében még van esély kedvezőbben szerződni, az utolsó hat hónapra azonban jelentősen megugorhatnak a számok. A jó hír, hogy az autójára egyéni kalkuláció alapján kaphat kedvezményt az, aki kármentesen közlekedik és B10-es a besorolása.

Az együttbiztosítások szintén hozzájárulhatnak egy megfelelő ajánlat kialkudásához. A lakás- és életbiztosítással rendelkező személyek számíthatnak engedményekre, ahogy azok is, akik élve a 21. század technológiájának előnyeivel, online banki átutalással intézik ügyeiket. A digitális átállás minden esetben segít spórolni, kérjen részletes ajánlatot biztosítójától!

Címkék: biztosítás, kötelező, 2016, reklám