Ha az országos adatokat tekintjük, akkor némileg árnyaltabb a kép, hiszen a nagyobb városokon kívül a kisebb falvak aligha érzik a fellendülés hatásait. Ugyanez a helyzet Somogy megyében is?

Magas árak, kis kereslet?

Ha az eladó lakásokat Kaposvár mellett egész Somogy megyére kivetítjük, akkor az ingatlannet.hu elemzése alapján elmondhatjuk, hogy az ingatlanok négyzetméter árai 107 ezer forint és 254 ezer forint között mozognak. Érdekes tény, hogy Somogy megyében a 2009-es válságot követően is emelkedtek az ingatlanok árai, az a drasztikus visszaesés, mely az ország többi részén tapasztalható volt az utóbbi években, itt nem mutatkozott meg. A tavalyi év közepe-végéig például folyamatos az emelkedés, és az idei évben már csökkenő árakat figyelhetünk meg e megyében. Ugyanakkor az országos összehasonlításban Somogy megye kiemelkedő helyen szerepel, hiszen Budapest után, ahol a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak, Somogy megye következik a sorban. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezen az áron el is kelnek az ingatlanok, elemzők szerint ennél lényegesebben kevesebb az az ár, amelyen végül megszületnek az adásvételi szerződések, és ténylegesen realizálódik.

Térségenként eltérő jellemzők

Somogy megye ingatlanpiaci szempontból is igen eltérő régiókra osztható, hiszen nem egyforma az ingatlanpiaci helyzet a balatoni településeken, a nagyobb városokban és a megye más részein. Ez azt is jelenti, hogy a balatoni ingatlantulajdonosok ingatlanhirdetéseikben sokszor túlértékelik házaik vagy lakásaik értékét a tényleges értékénél, és magasabb árakon hirdetik azt meg, mint amennyiért végül is elkel. Ez a megye többi, Balatontól távolabb eső részén egyáltalán nem jellemző, és ezeken a településeken sokkal közelebb van egymáshoz a hirdetésben szereplő és véglegesen kialkudott vételár.

A lakások drágulása tehát jelenleg Somogy megyében nem jellemző, a kínálat e térségben is óriási, de a spekulatív, befektetési célú ingatlanvásárlások itt nem hajtották úgy fel az árakat, mint a fővárosban, hiszen itt nem nőtt számottevően a kereslet. Budapesten érdemes befektetési céllal lakást vásárolni, főleg akkor, mikor az árakat még nem hajtotta fel a kereslet, hiszen ott lehetőség van azt kiadni, vagy később, amikor az ingatlanárak még följebb mennek, eladni. Ott jelenleg jobb befektetésnek számít, mint a banki betétek, melyekre igen csekély a kamat mértéke. A másik ingatlanvásárlási ok, a válság idején elhalasztott lakásvásárlás jelenthet itt majd némi fellendülést, hiszen most kedvező feltételekkel lehet hitelt felvenni, és az ingatlanpiac további fellendüléséhez hozzájárulhat a családi otthonteremtés (CSOK) intézménye is.

Az országos különbségek mind a lakásárakat, mind az ingatlanpiaci forgalmat tekintve óriásiak. Míg Budapesten jelentős mind a forgalom, mind azt árak növekedése, addig vannak olyan települések az országban, ahol egyáltalán nem érzékelhető ez az ingatlanpiaci lendület, sőt olyan is akad, ahol visszaesés tapasztalható. A legdrágább és legolcsóbb területek között óriási különbségek tapasztalhatók, ha az árakat vetjük össze. Somogy megyében a Balaton térségi ingatlanok jelenthetnek némi húzóerőt, a fővárosiak szívesen vesznek itt ingatlanokat, bár inkább az északi part népszerűsége töretlen, és azoké a helyeké, amelyek Budapestről könnyen megközelíthetők az autópályán.

Címkék: lakások, eladó, reklám, Kaposvár