Veréblevest?

Régészek nemrégiben fedezték fel a világ legősibb levesreceptjét egy ásatás során. A régészek maguk is megdöbbentek, hogy az emberiség első levesreceptjének legfontosabb hozzávalója a vízilóhús volt. Az időszámításunk előtt hatezerben született recept már arról tanúskodik, hogy a leves ekkor már mindennapi ételnek számított. Más, hasonlóan régi receptek és régészeti leletek alapján a veréb, és a különböző rovarok is gyakori összetevője volt a régi idők leveseinek.

Az alma és a rózsa rokonok

Kevesen tudják, hogy az alma és a rózsa rokonok. Az alma ugyanis a rózsához hasonlóan a rózsafélékhez tartozik. Sőt, ugyan ebbe a botanikai családba tartozik a szilva, az őszibarack és az eper is. Talán ezért olyan jó az illatuk is?

A csoki régen pénz volt

Az azték birodalomban a száraz és magasan fekvő hegyekben a kakaó nem nőtt meg, éppen ezért a kakaóbabot az aztékok pénzérmeként is hasznosították. A kakaóbabot a szomszédos maja birodalomból szerezték be.

A teafilter egy véletlen eredménye

A tea az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital. Kevesen tudják, hogy a 20. századig a teát fém edénykékben, un. tetatojásokban eresztették bele a forró vízbe. 1908-ban aztán egy amerikai kereskedő teamintákat küldött bemutatásra, és ezeket apró selyemdarabokba csomagolta. A felhasználók nem tudták, hogy a kis zsákocska csak csomagolás és így főzték meg a teát, ami alig tíz év múlva már az egész USÁ-ban elterjedt.

A kókusztej vérplazmának is jó

A még kissé nyers, zöld kókusz leve, amit kókuszvíznek hívnak vérplazmaként is hasznosítható. A kókuszvíznek ugyanis a só és elektrolitartalma megegyezik az ember vérével, így vérátömlesztéskor jól használható. A második világháborúban a sérül katonákat a Csendes-óceáni fronton nem egyszer a kókuszvíz mentette meg az elvérzéstől. Azóta a kókusztejet gyakran nevezik az élet vizének is.

A jó öreg hamburger

És a végére egy szomorú adat. A becslések szerint a McDonalds minden másodpercben 75 hamburgert ad el világszerte. Ugyanakkor a felmérések szerint a cég már közel sem annyira népszerű, mint régen. A Z generáció már új ízeket keres.

Forrás: ReceptNeked.hu

Címkék: furcsaság, receptneked, hat, ételek, reklám