A korszerű ipari technológiák megkövetelte elvárásoknak megfelelve többféle csavarkompresszor típus közül választhatunk napjainkban, melyek minőségi sűrített levegő előállítására alkalmasak.

A piaci kínálatban árak és márkák szerint többféle típus közül választhatunk, de mindezek mellett a tevékenység megkövetelte teljesítményre is érdemes figyelmet fordítani a vásárlás során.

Míg a felhasználás céljával legtöbben tisztában vannak, azt már kevesebben tudják, hogy milyen elven működnek ezek a gyakran jogszabály alapján kötelezően használandó berendezések.

Előnyben a csavarkompresszor kínálta lehetőségek

A területen dugattyús kompresszorok illetve csavarkompresszorok várják az érdeklődőket, működési elvükre pedig gyakorlatilag elnevezésükből is következtethetünk. Míg azonban a dugattyús változatok csak szakaszos sűrített levegő előállításra alkalmasak, és zajszintjük is igen magas, addig a csavarkompresszor a btkkft.hu szakemberei szerint is kiválóan alkalmas folyamatos üzemmódra, méghozzá kimagasló teljesítménnyel.

Orsók a levegősűrítés szolgálatában

A csavarkompresszorok technikai felépítését nézve két egymással szemben forgó aszimmetrikus profillal rendelkező orsóból állnak. Ezek nagy sebességgel történő forgásának köszönhetően történik a levegősűrítés, méghozzá villanymotor meghajtással. Az erőátvitelről ékszíj gondoskodik, a megfelelő kenést, továbbá a hűtést az orsók közötti finom olajfilm valósítja meg. Vannak kifejezetten olyan csavarkompresszorok, melyek frekvenciaváltóval vannak felszerelve, esetükben a villanymotor és a kompresszor egybe van építve.

Mi történik a beszívott levegővel?

A csavarkompresszor működése során a beszívott levegő áthalad a levegőszűrőn és a szívószelepen, és így jut be a tényleges sűrítőtérbe, a már említett orsók közé. Mivel itt olaj gondoskodik a kenésről, így szükségszerűen keveredik azzal a levegő, ám az elegy szétválasztása is megoldódik, méghozzá a szeparációs szűrő segítségével. A levegő további útja a hűtőn keresztül a tartályba vezet, az olaj pedig az olajtartályból szolgálja tovább a csavarkompresszor működését. A készülék mindaddig végzi munkáját a leírt módon, amíg a nyomáskapcsoló a beállított értékek elérésének észlelésekor le nem állítja a csavarkompresszor működését. Az így kialakult üresjárat idején a készülék saját magát hűti, hogy felkészüljön a további sűrítésre.

A már számtalanszor bizonyított technológia a kis levegő igényű üzemektől kezdve a nagyipari felhasználókig kiválóan alkalmas a folyamatos levegőellátás biztosítására. A sok esetben mikroprocesszor által vezérelt folyamathoz szükséges berendezés használatával energia takarítható meg, minimális karbantartási költségek jellemzik azt, és a magas zajszinttől sem kell tartani. A csavarkompresszor könnyen használható, a legmodernebb technológiát alkalmazó eszközként szolgálja az üzemek és kisipari keretek közötti tevékenység optimális működését.

Címkék: választék, barkács, csavar, kompresszor, segít, reklám