Az Ingatlantájoló munkatársai most annak jártak utána, hogy ezek az innovatív épületeket, hogyan nyertek új külsőt, hogyan adtak új funkciót használaton kívüli ingatlanoknak, és milyen pozitív hatással voltak ezzel a város, vagy az adott környék összképére.

Családi otthon parkolóból

Ezt az élénk színű, zöld növényekkel tarkított, ipari ingatlannak kinéző otthont Melbourneben építették egy helyi építésziroda alapítói. A házaspár az egész várost bejárta, hogy egy üres telket találjon, amin felépíthetik álmaik otthonát, ám üres telek helyet, ezt az elhagyatott parkolót találták. Mikor meglátták, rögtön tudták, hogy senki nem látná meg ebben az ingatlanban a lehetőséget arra, hogy egy barátságos családi házat építsen itt, ezért meglehetősen kedvező áron jutottak az ingatlanhoz.

null

Az épületet fényáteresztő, üvegszálas polikarbonátlemezzel borították, melyre hatalmas, zöld fűszálakat ábrázoló mintát nyomtattak, így a vörös, klinkertéglás raktárakkal körülvett épület üde színfoltként emelkedik ki környezetéből. Belső kialakítása pedig a loft lakásokra jellemző indusztriális stílus helyett, meleg, barátságos, otthonos megjelenést kapott az üde zöld falaknak és a faburkolatoknak köszönhetően.

5 szintes családi ház egy parkolóházból

Szintén egy ausztrál építésziroda munkatársa alakította ki ezt a családi házat az ötemeletes parkolóházból, egy mindössze 42 nm-es telken, így szinte minden helyiség más-más szinten kapott helyet. A földszinten a garázs és egy tárolóhely kapott helyet, az első emeleten alakították ki a háló- és a fürdőszobát, a második emeleten kapott helyet a nappali, az étkező és a konyha a harmadik szinten került kialakításra, míg a legfelső, negyedik emeletre egy dolgozószoba és egy tetőkert került. A tetőkert zöld felületet biztosít a városi betondzsungelben és Sydney belvárosára is remek kilátást nyújt.

null

Modern családi ház egy tehénistállóban

Ennek az ötletnek a megalkótóit kissé sokkolta, mikor megtudták, hogy egy régi tehénistállóban kell egy családi házat kialakítaniuk. Bár nagy tapasztalattal rendelkeztek városi, ipari épületek átépítésében, ez a projekt mégiscsak különbözött, és újdonság volt számukra. Az átalakítás során igyekeztek minél többet meghagyni az istálló eredeti anyagaiból, annak ellenére, hogy az épület szerkezeti szempontból nagyon rossz állapotban volt. Meghagyták a rusztikus téglafalakat, a betonpadlót, és a látszógerendákat.

null

Nézz szét a városodban. Elsőre talán zsúfoltnak és kaotikusnak tűnik, de ha kicsit közelebbről nézed, biztosan találsz üresen álló, elhagyatott ingatlanokat – üres foghíjtelkeket, használaton kívüli raktárakat, üzemeket, ipari-, mezőgazdasági épületeket.

Nem könnyű ilyen elhagyatott ingatlanokat átalakítani, és jól képzett, tapasztalt építészek kellenek az ilyen épületek átalakításához, de ezek a projektek kihívást jelentenek az építészek számára, ugyanakkor lehetőséget kínálnak arra, hogy a nagyvárosok elhagyatott ingatlanai megszépüljenek, és újra hasznosítsák őket.

Szerző: Gál Erika – Ingatlantájoló.hu

Címkék: ingatlan, reklám