A lactacyd.hu azt szokta javasolni a szülőknek, hogy az intim higiénia témájáról mindenképpen beszélgessenek a lányokkal, hiszen olyan terület ez, melyet minél hamarabb meg kell ismerniük.

Kifejezetten tinikorban fontos, hogy minél többet megtudjanak a lányok arról, mi zajlik testükben, hiszen ha értik a folyamatokat, könnyebben tudnak reagálni azokra, és az olyan kellemetlenségeket is hatékonyabban kezelik, mint például a pattanások megjelenése vagy a gyakori hangulat ingadozások. Emellett természetesen van még valami, ami feltétlenül figyelmet érdemel, ez pedig nem más, mint az első menstruáció megjelenése. Általánosságban 11-12 éves korban jelentkezik az első vérzés, de genetikától, egyéni adottságoktól függően a 8. és a 16. életév között gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet ez az esemény. Nagyon fontos, hogy szülőként ne csak az iskolai felvilágosító órákra hagyatkozzon, hanem saját maga is mondja el lányának a vérzéssel és az intim higiéniával kapcsolatos tudnivalókat. Könnyen lehet, hogy míg az iskolában nem mer megkérdezni valamit, addig Öntől minden további nélkül megteszi ezt.

A lányoknak eleinte a tisztasági, valamint szárnyas betétet szokták javasolni, majd ha már megbarátkoztak a havonta érkező menstruációval és saját testük változásaival, akkor célszerű lehet a tamponra áttérni, hiszen sokkal nagyobb szabadságot biztosít, és kényelmesebb is, mint a különféle méretben kapható betétek. A higiénikus megoldást illetően a mini változatok ajánlottak, de természetesen a vérzés erősségétől függően célszerű kiválasztani a jövőben használatos terméket.

null

Nemcsak a menstruáció ideje alatt fontos azonban az intim higiéniára odafigyelni, hiszen a nővé érés folyamán is számolni kell már a hüvelyváladék megjelenésével, és az sem mindegy, milyen tisztálkodószer mellett teszik le voksukat a lányok. Hasznos, ha már tinikorban rászoknak az intim mosakodó használatára, ugyanis a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása és ezzel a fertőzések elkerülése ebben az életkorban is fontos már. Szülőként érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a hagyományos tusfürdők, szappanok nem megfelelőek az intim részek tisztítására, sőt, használatukkal akár jelentősen fel is borulhat a kényes egyensúly a területen. Bár napjainkban számos műszálas, trendi fehérnemű helyet kap a boltok polcain, de nagyon fontos, hogy kizárólag pamutot viseljen gyermeke. Ezzel szintén az egészség megőrzéséhez járulhat hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek nemi életet élni, így a védekezésre és a szexuális együttléttel kapcsolatos higiéniára is ajánlott felhívni a tinik figyelmét. A téma nem szabad, hogy kínos legyen, hiszen talán saját példájából is tudja, hogy mennyire hasznos, ha nem számít tabunak a szexualitás a szülők előtt, és a fiatalok feltehetik azokat a kérdéseket, melyekkel kapcsolatban talán téves információk keringenek az interneten vagy a baráti társaságban. Amennyiben a fiatalok megfelelő információkat kapnak ebben az életszakaszban a témát illetően, az a jövőben a nemiséghez való hozzáállásukra és testképükre is pozitív hatással lehet.

Címkék: higénia, intim, reklám