Kultúránként eltérő trendek figyelhetőek meg a lámpák használatát, illetve azok kiválasztását illetően, s míg a skandináv országok lakói a tőlük megszokott letisztultságot várják el világítótesteiktől, addig a nyugati országokban és lassan nálunk is a fények játéka a döntő. Az elter.hu szakemberei az állólámpa, valamint a mennyezeti világítás mellett javasolni szokták azokat a megoldásokat is, amelyek otthonos hangulatot varázsolnak a lakásba, akár elhelyezésüknél, akár a fény színénél, erősségénél fogva. A süllyesztett világítás egyre többek otthonában kap helyet, hiszen segítségével kiemelhetőek a helyiségek egyes pontjai, hogy a hangulatos érzetről, ami a lakásba lépve fogad bennünket, már ne is szóljunk.

Hazánkban nem létezik egységes trend arra vonatkozóan, hogy milyen lámpa típusok a keresettek. A választáskor a vásárlók egyaránt fontosnak tartják az árakat, de megjelenés is lényeges. Általánosságban elmondható, hogy helyiségekhez választjuk az egyes világítótesteket, s amíg a dolgozószobában vagy a nappaliban az olvasólámpa és a felfüggesztett világítás iránt mutatnak sokan igényt, addig az Elter szerint a fürdőszobában egyértelműen a funkcionális világítás az elterjedt.

Természetesen a szokásokat felül lehet írni, és akár egészen egyedi megoldásokat is alkalmazhatunk otthonunk kialakítása során. Egy jól megválasztott mennyezeti lámpával akár az egész helyiség karakterét és stílusát meghatározhatjuk, nem mindegy tehát, hogy stílusban mennyire illeszkedik az környezetéhez. A minimalista irányzat kedvelői éppen úgy megtalálják a letisztult formákat és vonalvezetést, mint a csillogás és a luxus iránt érdeklődők, vagy a fiatalos stílust kialakítani igyekvők. Remek megoldás lehet egy letisztult környezetbe illesztett feltűnő lámpa, mely éppen elegendő ahhoz, hogy az egyediség érzetét keltse.

Télen, amikor a nappalok rövidek, és már délután négy körül lámpát kell kapcsolnunk, nem mindegy, hogy milyen fény teszi otthonossá lakásunkat. Érdemes hangsúlyt helyezni a lámpák megválasztására, hiszen segítségükkel még otthonosabb lehet a lakás. Választhatunk olyan típusokat, amelyek szinte ki sem emelkednek a plafonból, ezzel láthatatlanok egészen a használatig, de a korábbiakban már említett feltűnő, nagyobb darabok is helyet kaphatnak a hálóban, a nappaliban. A megfelelő falszínnel és bútorokkal exkluzívvá tehető a hálószoba is egy nagy és mutatós csillárral, így oda belépve akár egy egészen más világba csöppenhet, ahol a luxus és a fényűzés egyediséggel és otthonossággal társul.

Nincs azonban mindig szükség az egész teret betöltő fényre, ilyenkor jönnek jól az állólámpák, vagy a hangulatvilágítás. Sólámpával, vagy a régóta kedvelt lávalámpákkal bármelyik helyiségbe melegséget varázsolhat még akkor is, ha kint sötét és hideg van. Szánjon időt a megfelelő világítás kiválasztására, hiszen közérzete múlhat rajta a napjainkban igencsak felértékelődött, otthon töltött időben!

Címkék: állólámpa, elter, reklám