A szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának szempontjából fő kockázati tényezőnek számít az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a stressz, és a mindezekkel közvetett, vagy közvetlen módon, de együtt járó magas koleszterinszint. A vérben levő rossz, LDL-koleszterin szintjére mindenképpen ajánlott ügyelni, hiszen olyan megbetegedéseket okozhat az érelmeszesedés, melyek vezető halálozási oknak számítanak nem csak hazánkban, de világszerte is.

null

A flora.hu szakemberei a táplálkozásra való fokozott odafigyelést egyértelműen jó útnak vélik az életmódváltás felé, s ez már az olyan apróságokon is megmutatkozik, mint a koleszterinszint csökkentésére kifejlesztett Flora pro.activ margarin fogyasztása. A zöldségekben és gyümölcsökben természetes formában megtalálható növényi szterinek a margarinban hozzáadott formában, nagy koncentrációban találhatóak meg, és gyakorlatilag a koleszterin felszívódásának megakadályozása révén fejtik ki hatásukat.

Nézzük most, mit tehet annak érdekében, hogy koleszterinszintje ne érje el a kritikus értéket, vagy ha már megtörtént a baj, mihamarabb természetes úton rendeződjön az!

1. Ügyeljen a táplálkozásra!

Már-már lerágott csont, de mégis igaz, hogy a testi és pszichés egészség nagymértékben függ az elfogyasztott tápanyagok minőségétől. A fehér kenyér, a tésztafélék, a cukros üdítők, a kolbászok, pizzák és gyorséttermi menük helyett érdemes a növényi eredetű zsiradékokat, a teljes kiörlésű termékeket, a friss zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, telítetlen zsírsavakat tartalmazó szívbarát margarinokat választania. A tojás fogyasztásával kapcsolatban érdemes tudnia, hogy naponta három-négy darabnál nem célszerű többet megenni, hiszen ez is hatással van a koleszterinszintre.

2. Rendszeres testmozgás

Nem a tévé előtt elvégzett tíz-húsz felülésre gondolunk, hanem a rendszeresen, intenzíven végzett edzésre. Testsúlyától, edzettségi szintjétől függően érdemes mozgásformát választania, s akár szakember, személyi edző segítségét kérnie ehhez. Az úszás ízületkímélő, így még nagy túlsúllyal rendelkezők számára is ajánlott, de a konditerem mellett a szobabicikli, az ellipszis tréner, a futás, az aerobik órák is ideális választásnak bizonyulnak. A lényeg, hogy a széles kínálatból megtalálja azt a mozgásformát, amelyet nem érez kényszernek, hanem az izzadás és a megterhelés mellett élvezettel is tölti el, hiszen csak ilyen módon lesz képes azt tartósan végezni.

3. Fogyás

Önbizalom növekedés, krónikus betegségek javulása, energikus mindennapok, pszichés és testi egészség megőrzése – csak néhány olyan indok, melyek a plusz kilók mihamarabbi leadása mellett szólnak. Könnyen lehet, hogy mínusz tíz kilóval koleszterin értékei is helyrejönnek majd gyógyszeres kezelés nélkül, hogy a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzését ne is említsük.

4. Dohányzás

Nem csak a daganatos megbetegedések elkerülése végett ajánlott végleg lemondani a dohányzásról, hanem az érelmeszesedés, és a vele járó következmények megelőzése miatt is. Higgye el, sokan léteznek anélkül is, hogy naponta többször cigaretta után nyúlnának, érdemes meghoznia ezt az egészsége szempontjából cseppet sem elhanyagolható döntést!

5. Kevesebb alkohol

Nem arról van szó, hogy születésnapkor, vagy családi összejövetelekkor ne ihatna meg néhány pohár bort. A probléma- miként a hazánkban tapasztalható szokások is alátámasztják – a mértéktelen, és gyakran rendszeressé váló alkoholfogyasztással van. Egész szervezete kárát látja annak, ha indokolatlanul sokszor néz a pohár fenekére. Kockáztatja vele a cukorbetegség, az agyvérzés, az infarktus, az elhízás, a rák, az érelmeszesedés, és nyilvánvalóan a magas koleszterinszint kialakulását is. Ne tegye! Harmonikus, testi és lelki egészségnek örvendő életvitellel megelőzhetőek a betegségek.

Címkék: koleszterin, reklám