Talán sokan gondolják azt, hogy ha már felszereltették a gumikat az autókra, azon túl semmi dolguk vele, pedig több lehetőség is van arra, hogy a téli gumikat megóvjuk a hosszabb használat érdekében.

Nézzük akkor az erre szolgáló tennivalókat, melyet a teligumit.hu a téli gumik szakértője állított össze.

null

1. Az egyik legfontosabb teendő, amit egy autótulajdonos a gumijai érdekében tehet, az a guminyomás rendszeres ellenőrzése. Akár alacsony a kopás, akár magas, az rendellenes kopást eredményez, és a gépjármű biztonságos vezethetőségén is csorba esik. Alacsony guminyomással az autó üzemanyag fogyasztása is növekszik.

2. A kerekek kiegyensúlyozását legalább évente egyszer ellenőriztesse. Ha a kerekek nincsenek megfelelően kiegyensúlyozva, az a téli gumikban feszültséget okoz, ami egyrészt egyenetlen kopást eredményezhet, másrészt a gumiabroncs eldeformálódhat. Amikor magasabb sebességeknél folyamatos vibrációt lehet érezni, az arra utalhat, hogy valamelyik, vagy esetleg több kerék kiegyensúlyozatlan.

3. Érdemes kipakolni az autóból minden olyan felesleges súlyt, amire nincs okvetlen szükség. A felesleges tömegek folyamatos furikázása nemcsak a gumikat koptatja jobban, de az autó üzemanyag fogyasztását is növeli.

4. Kerékcserék alkalmával célszerű a gumiabroncsokat megcserélni a tengelyek között, mivel a mai autók többsége orrmotoros elsőkerék-hajtású modell, ezért az első tengelyeken található gumik jobban kopnak. Ha kerékcserekor az azelőtt hátsó tengelyeken lévő gumiabroncsokat előre tesszük, akkor sokkal egyenletesebben fognak elkopni.

5. A futó helye beállítás is fontos a gumik élettartamának meghosszabbítása szempontjából. Ezért ezeket a beállításokat is megéri időközönként megvizsgáltatni, ráadásul ezzel nemcsak a gumikat védjük, hanem a biztonságos tapadást és vezethetőséget is elősegítjük.

6. A felfüggesztések állapotának ellenőrzése is fontos lehet, az elöregedett alkatrészek az abroncsok kopását növelik, a biztonságos vezethetőséget csökkentik.

7. Sok információt nyerhet a gumik állapotáról, ha havonta kéthavonta ellenőrzi azok kopását. Ha rendellenes kopást észlel, akkor reagálni tud a probléma megoldásval. Ezenkívül, ha észreveszi, hogy a gumik a kopásjelző szintjéhez közel elkoptak, célszerű újabb téli gumi szettet felszereltetni.

8. Eleve, ha már jobb minőségű és tartósabb téli gumikat vásárról, akkor huzamosabb ideig használhatja azokat., hiszen ezek az abroncs 10 – 15 ezer kilométerrel nagyobb futásteljesítményre képesek, mint a gyengébb minőségű olcsóbb társaik.

Ajánlatos megfogadni a fenti tanácsokat, ha nem szeretne gyakran vásárolni téli gumiabroncsot. Ugye, hogy inkább másra költi a pénzét, mint minden évben téligumira?

Címkék: téligumi, reklám