A motortire szakemberei nem győzik elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a motorgumi kopottsága, valamint a nyomás is jelentős szerepet játszanak a zökkenőmentes motorozásban. Mielőtt tehát az utakra gurul, egy sor olyan teendő van, melyhez a megfelelő információk ismerete elengedhetetlen. Összefoglalónk hasznos lehet kezdő és kissé már tapasztaltabb motorosok számára is.

null

Hogyan őrizhető meg a motorgumik állapota?

A téli pihenő után a motor mindenképpen ellenőrzést igényel, és a gumik állapotát is célszerű alaposan szemügyre venni. Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyire fontos a minőség a vásárlásnál. A profi motorosok is egyetértenek abban, hogy ajánlott a neves márkák közül válogatni, így akár öt éven át is hű társa lehet a választott abroncs. Ehhez természetesen nélkülözhetetlen a helyes tárolás. Hasonlóan az autógumikhoz, ezeket sem szabad egymásra helyezve tárolni, és ügyelni kell arra, hogy ne érje őket erős fény, meleg, és a vegyszerektől is távol legyenek.

Keréknyomás: mi az ideális?

A motorgumik nagy ellensége a nem megfelelő nyomás. A szükséges értékről a motor gyártója tájékoztat annak több pontján, és hetente legalább egyszer ajánlott ellenőrizni a keréknyomást – természetesen hideg állapotban. Nem érdemes az előírtnál magasabbat beállítani, ez ugyanis nem csak erőteljesebben igénybe veszi az abroncsot, és gyorsabban kopik az, hanem több üzemanyagra is szükség lesz, arról nem beszélve, hogy a menetbiztonság is csak kárát látja a figyelmetlenségnek. Hasonlóképpen kerülendő a túl alacsony keréknyomás. A motor végsebessége kevesebb lesz ennek hatására, de a kormányozhatóság terén is problémák léphetnek fel.

Mire jó a felnicsík?

Ha már motorozásról van szó, akkor nyilvánvaló, hogy nem mindegy a járgány megjelenése sem. Az ízléstelen matricák helyett azonban sokkal stílusosabb választásnak bizonyul a felnicsík, ami fényvisszaverő tulajdonságánál fogva a láthatóságot is elősegíti. Egy-két segítő kézzel felszerelhető otthon is a felnire ragasztható színes szalag, és máris jobban néz ki a motor.

Milyen ruházat ajánlott városban?

A motorosruházat biztonsági és részben kényelmi szempontokat szolgál, ám nem mindegy, hogy külterületen száguld, vagy csak a belvárosban motorozik pár kilométert a munkahelyig. A sisak nélkülözhetetlen, ám városban kényelmetlennek bizonyulhat a fix állú változat. Ha nem tervez hosszabb utazást, akkor a felhajtható állú zárt sisak is megteszi. A protektoros kabát hasznos minden esetben, hiszen a kritikus területeken, a hátrészen, a vállnál és a könyéken protektorok vannak benne elhelyezve, melyek védenek a sérülésektől. Fontos, hogy megfelelő méretben válassza ki a ruhadarabot, hiszen csak így látja el tökéletesen funkcióját. A kesztyű szintén mindig ajánlott, valódi, vagy szintetikus bőr alapanyagból, esetleg kevlár betétes, de a kifejezetten motorozáshoz készült nadrág nélkülözhető, ha városon belül közlekedik. Cipőválasztásnál ügyeljen a merev talpra, és a magas szárra!

A motortire fontosnak tartja, hogy minden motoros tisztában legyen azokkal az információkkal, melyek a motorgumi szerelés, a biztonságos közlekedés, és a járgány műszaki állapotának témakörével kapcsolatban felmerülhet. Bár a tapasztalat nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy ne történjen baj az utakon, de legalább ennyire lényeges az is, milyen felszereléssel, ruházatban, gumikkal és mennyire karbantartott motorral indul el otthonról.

Címkék: motortire, reklám