A közvetítésnek vége

  • 09:48:44

    Új esemény

    A rendszerváltozás óta kilencedik alkalommal tartanak Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat vasárnap, és ötödik alkalommal választja meg az ország az Európai Parlament (EP) magyar tagjait.

  • 09:49:31

    Új esemény

  • 09:53:08

    Új esemény

    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és felesége, Lévai Anikó leadta a szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as számú szavazókörben.

    Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

  • 10:07:27

    Új esemény

    Így alakultak a 9 órás részvételi adatok. További részleteket ide kattintva olvashat.

  • 10:21:16

    Új esemény

    Több mint 216 ezren először élhetnek választójogukkal. Ők kulcstartót kapnak bevásárlókocsis érmével. Erről ide kattintva olvashatnak bővebben.

  • 11:17:57

    Új esemény

    Szita Károly, Kaposvár polgármestere 10 óra magasságában járult az urnákhoz.

  • 11:44:25

    Új esemény

    Íme a legfrissebb részvételi adat! Kaposváron 24,52 százaléknál áll a mutató 11 óra után.

  • 12:48:22

    Új esemény

    A Nemzeti Választási Iroda ezúttal is közzéteszi a választás alatt történt rendkívüli eseményeket. Többek között áramkimaradások, rosszullétek, valamint elromlott bélyegzők adtak eddig munkát a bizottsági tagoknak.

    Somogy vármegyéből egyébként még nem érkezett ilyen bejelentés.

  • 13:10:35

    Új esemény

    Komolyan készültek a választásokra az egyenruhások is

    Ha úgy adódik, negyedórán belül ki kell érnie a rendőrnek a szavazóhelyiséghez.

  • 13:22:25

    Új esemény

    Sulyok Tamás köztársasági elnök is leadta szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kialakított 413. számú szavazókörben.

  • 13:46:30

    Új esemény

    Így áll a részvételi arány a 13 órás adatok után!

  • 14:24:03

    Új esemény

    Mutatunk egy infografikát a kaposvári részvételi arányról

  • 15:11:27

    Új esemény

    Az utolsó nap 42 jelölt esett ki az önkormányzati választáson. Őket lehúzták a szavazólapról.

  • 15:17:22

    Új esemény

    Mozgóurnába adhatták le voksaikat a kaposvári Liget Időskorúak Otthonának lakói.

  • 15:50:02

    Új esemény

    Megérkeztek a legfrissebb részvételi adatok!

  • 15:55:26

    Új esemény

    Zalaszántón a látási viszonyok okoztak problémát

    A szomszédos vármegyében az egyik szavazó szerint kevés fény volt a szavazófülkében. Lámpák és hosszabbítók segítségével próbálta megoldani a helyzetet az ottani bizottság.

  • 16:31:47

    Új esemény

    20:15-kor teszi közzé az Európai Parlament a mandátumbecslését

    A 27 tagállam előzetes eredményeit pedig 23 óra után közlik, miután az utolsó szavazókörök is bezártak.

  • 17:04:11

    Új esemény

    A szavazólapok feldolgozottságának függvényében, várhatóan vasárnap este 8 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlését; a szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze.

  • 17:53:44

    Új esemény

    Országos szinten és Somogy vármegyében is 50 százalék felett a részvételi arány. A kaposvári adatok valamelyest az országos alatt 17 órakor.

  • 18:07:26

    Új esemény

    Rendkívüli esemény Somogyban!

    Megsérült egy mozgóurna plombája Kőröshegyen induláskor. Az urnában szavazat még nem volt, a helyszínen tartózkodó bizottsági tag kicserélte a sérült plombát.

  • 19:00:34

    Új esemény

    Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) képviselők választása Magyarországon, a 10 119 szavazókörben.  Ha este 7 órakor még sorban állnak választópolgárok a szavazáshoz, akkor ők még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem.

  • 19:13:01

    Új esemény

    18:30-as adatokat is közölt a Nemzeti Választási Iroda

  • 20:30:12

    Új esemény

    10 százalékos feldolgozottságnál Szita Károly vezet Kaposváron 51,22 százalékkal.

    A második helyen Pintér Attila áll 22 százalékkal.

  • 20:48:23

    Új esemény

    40 százalékos feldolgozottságnál Szita Károly vezet Kaposváron 52,94 százalékkal.

    A második helyen Pintér Attila áll 21,48 százalékkal.

  • 21:04:42

    Új esemény

    47 százalékos feldolgozottságnál Szita Károly vezet Kaposváron 52,52 százalékkal.

    A második helyen Pintér Attila áll 22,06 százalékkal.

  • 21:31:58

    Új esemény

    Szita Károly: Győztünk!

    A szavazatok 79,66 százalékos feldolgozottsága szerint Szita Károly készülhet nyolcadik polgármesteri ciklusára. Eddig ő kapta ugyanis a voksok 51,98 százalékát (10.653-at).

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel az MTI-vel.

Mucsi Tamás azt mondta: mind a 10 119 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az elsőként szavazó választópolgárok mindenhol leadhatták szavazatukat.

A legfontosabb, Kaposvárt is érintő információkat ebben a videóban szedtük össze:

Az önkormányzati választásra 7 millió 850 ezer választópolgárt várnak a 10 119 magyarországi szavazókörben este 7 óráig. Az európai parlamenti voksoláson a magyarországi szavazókörökben, a 147 külképviseleten és levélben ennél kevesebben, mintegy 7 millió 800 ezren szavazhatnak. A nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 345 633 választó pedig szavazhat a nemzetiségi választáson.

Szavazni csak személyesen, a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító igazolása után lehet.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát, aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson 216 558 fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők a 2022-es országgyűlési választás óta lettek nagykorúak.

A választás lebonyolításának törvényességét 29 850 delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is.

Két szavazólapot kapnak a megyei jogú városban élő, magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok, akik nem kérték felvételüket az európai parlamenti választás névjegyzékébe, valamint a menekültként elismertek, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorúak. Ők nem szavazhatnak az EP-választáson, de voksolhatnak a polgármester személyére és a megyei jogú város közgyűlésének tagjaira, akik egyéni választókerületi jelöltek.

Három szavazólapot a megyei jogú városban élő nagykorú magyar állampolgárok kapnak majd kézhez. Magyarországon 25 megyei jogú város van: a 18 megyeszékhely mellett hét város, Baja, Dunaújváros, Esztergom, Érd, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa és Sopron. (Budapest Pest megye székhelye, egyben az ország fővárosa, nem tartozik a megyei jogú városok közé.) A megyei jogú városokban élők az egyik szavazólapon a polgármesterre, a másikon a városi közgyűlés tagjaira szavazhatnak, a harmadikon pedig az EP-listára.

Négy szavazólapot kapnak a nem megyei jogú városban élők: a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhatnak a vármegyei listára, továbbá az EP-listára.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat: valamennyi jelölt szerepel a szavazólapon, és a választónak annyi szavazata van (vagyis annyi jelöltre szavazhat), ahány tagú a település képviselő-testülete. Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták.

A tízezernél több lakosú településeken - függetlenül attól, hogy a település megyei jogú város-e vagy sem - vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - osztják ki a mandátumokat: a választó csak az egyéni választókerületi jelöltre szavaz (és az lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta a választókerületében). A kompenzációs mandátumokat az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztják szét a jelölőszervezetek között.

(Borítókép: MTI/Ruprech Judit)

Címkék: átjelentkezés, urna, értesítő, voks, választás, jelölt, önkormányzat, politika