Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A kormányfő hangsúlyozta: a választási kampányban azt szeretnék elmondani az embereknek, hogy bár nagyon sok részkérdés és baj gyötri az európai életet, de a legfontosabb kérdés a háború. "Valójában két út áll előttünk: a békepártiság vagy a háborúpártiság" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal is háborúpárti.

Amíg nemzeti kormánya van az országnak, addig az orosz-ukrán háborúban Magyarország egyik fél oldalán sem avatkozik be - tette hozzá Orbán, aki szerint a háború első fejezete lezárult azzal, hogy felmerült, katonákat küldenének Ukrajnába. Ebben a másik szakaszban a NATO ukrajnai missziót szervez.

A kormányfő a közel-keleti események kapcsán arról is beszélt: mindenki jobban jár, ha sikerül lenyugtatni a konfliktust.

fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

"Elegáns jogi vitákat folytatnak, de valójában a Soros-terv végrehajtása folyik, az európai vezetők nem akarják megállítani a migrációt, menedzselni akarják" - erről is szólt Orbán Viktor, aki felidézte: sokan azt állítják, a Soros-terv nem létezik, pedig Soros György maga írta le hatpontos tervét 2015 szeptemberében. Ebben az áll, hogy minden évben be kell engedni egymillió migránst Európába, ennek finanszírozására az EU vegyen fel hitelt, bocsásson ki kötvényt, azon országokban pedig, ahonnan migránsok érkeznek, hozzunk létre biztonsági zónákat, hogy el tudjanak jutni Nyugat-Európába.

A magyar kormány véleménye ezzel szemben az, hogy senki sem mondhatja meg a magyaroknak, kikkel éljünk együtt.

Címkék: kormányfő, Európa, Orbán, miniszterelnök, béke, migráció, háború, Brüsszel, politika