Magyarország gázellátása szavatolt, már most több gáz van a tárolókban, mint a lakossági fogyasztás, az áramrendszer robusztus felépítésének köszönhetően megfelelő az ellátásbiztonság, így az ország energiaellátása biztosított - mondta az energiaügyi miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlése közben tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Esztergomban.

Lantos Csaba kiemelte, 5000 megawattnyi naperőmű termel ma Magyarországon. A napelemek és a paksi atomerőmű termelésével együtt vannak olyan negyedórák, amikor Magyarország teljesen karbonsemlegesen állítja elő az áramot.

Ösztönözni fogják, hogy minél inkább megújulókkal tudják kiváltani a hagyományos energiatermelést, és egyre inkább karbonsemlegessé tegyék az országot, mert a legfontosabb az ellátásbiztonság - mondta a miniszter.

A politikus a megfizethetőséget nevezte az energiaellátás másik sarkalatos pontjának, és hangsúlyozta, hogy a kormány háztartásokat segítő rezsivédelmi politikája eddig is működött, a lakosság háromnegyede a rezsivédett sávban fogyaszt, aminél olcsóbb áram és földgáz nincs Európában.

Lantos Csaba megjegyezte, arra törekednek, hogy a gazdasági szereplők és az önkormányzatok minél versenyképesebb áron tudjanak hozzájutni az energiához.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke elmondta, az önkormányzatok az energiamegtakarítást eredményező beruházásokon túl arra összpontosítanak, hogy minél több energiát tudjanak előállítani megújuló módon, illetve házon belül, saját forrásból.

fotó: MTI/Kovács Attila
fotó: MTI/Kovács Attila

A kormány jelentős támogatást nyújtott és nyújt ahhoz, hogy a rezsiár növekedése miatti terheket a települések kigazdálkodhassák, jövőre 83 milliárd forintot különített el az önkormányzatok rezsitámogatására - mondta Gulyás Gergely a Megyei Jogú Város Szövetségének közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Esztergomban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, bíznak abban, hogy a háború és az arra adott, a kormány szerint alapvetően téves szankciós válaszok következményeit sikerül elhárítani, ebben valamennyi polgármester érdekelt.

Gulyás Gergely hozzátette, a nyári hónapokban radikális inflációcsökkenést várnak, és a kormány valóra fogja váltani azt az ígéretét, hogy az év végére egy számjegyűre szorítja le a pénzromlás mértékét.

A politikus szerint a 2024-es év a tervezés éve lesz, majd következő években a korábbiakhoz hasonló fejlesztési programok indulhatnak.

A miniszter kiemelte, az ország saját erejéből is képes erre, de a források mennyisége az Európai Unióval való megállapodástól is függ.

Gulyás Gergely úgy vélte, a polgármesterek tevékenységére "rendkívül negatív az, amit néhány ellenzéki képviselő Brüsszelben művel".

A politikus elmondta, felvetésére konstruktív hozzáállást tapasztalt az ellenzéki polgármesterek részéről, ami teljesen különbözik attól, mely a magyar és az európai parlamentben tapasztalható.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke kijelentette, hogy a városok további fejlődése csak úgy folytatódhat, ha béke lesz, és beszámolt arról, hogy a parlament által elfogadott, békepárti határozathoz eddig 2344 település csatlakozott.

Címkék: háború, béke, település, támogat, energia, rezsi, közgyűlés, önkormányzat, politika