"Európa és Magyarország is szenved az orosz-ukrán háborútól, a helyzetet pedig Brüsszel elhibázott szankciói még csak súlyosbítják. A negatív hatások közül elég csak az inflációt, az energiaválságot és a bizonytalanságot említeni" - mondta egy pénteki sajtótájékoztatón a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Szita Károly. Kaposvár polgármestere arról is beszélt, hogy a magyar falvak és városok is csak akkor tudnak fejlődni, ha béke van és biztonság. Ez erkölcsi és gazdasági értelemben is igaz - tette hozzá.

"Ezért kell szorgalmazni a békét, amit sajnos sok baloldali városvezetés elutasít és inkább a háború pártjára áll. Erre a kaposvári közgyűlésben is akadt példa. Igaz, vannak kivételek is, például Salgótarján, ahol megértették: csak a béke jelenthet megoldást a jelenlegi helyzetben" - fogalmazott a polgármester.

Mint ismeretes: az áprilisi közgyűlésen komoly vita alakult ki az előterjesztés kapcsán, s az egyes ellenzéki politikusok javaslata és felvetései értékrendbeli különbségeket feszegettek és nem volt mentes a személyeskedéstől sem egy-egy hozzászólás.

Borhi Zsombor alpolgármester a szavazás előtt újfent kiemelte, hogy aki igennel szavaz az előterjesztésre, a béke pártján áll, aki ezt nem teszi meg, az nem akar békét!

A testületben ülő baloldali politikusok - bár ott voltak a teremben - végül nem vettek részt a szavazáson. dr. Nadrai Norbert József, Felder Frigyes, Pintér Attila és Kukuly Sándor nem nyomott gombot, így nem is álltak ki a polgármester által a közgyűlés elé terjesztett békepárti határozat mellett.

Címkék: béke, Brüsszel, szankció, energetika, összefogás, település, Magyarország, önkormányzat, Kaposvár, politika