Kaposvár közgyűlése ma tárgyalt arról, hogy csatlakoznak a magyar Országgyűlés békepárti határozatához, amely kimondja, hogy Magyarország kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, elítélik Oroszország katonai agresszióját és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez, ellenezik azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét, mert álláspontjuk szerint a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút.

Emellett a határozat felszólítja a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik, hiszen a háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet.

A magyar települések csak békében tudnak fejlődni – mondta a mai közgyűlésen Szita Károly. Mint fogalmazott: az orosz-ukrán háború kitörésétől számítva megváltozott az életünk, bizonytalanságba taszított mindenkit ez a fegyveres konfliktus. A különböző szankciók következtében megugrott az energiahordozók ára, Kaposváron például tizenhatszorosára emelkedett a távhő költsége. A magyar polgármesterek ezért közösen úgy döntöttek, hogy felhívják a brüsszeli döntéshozók figyelmét erre – mondta az előterjesztés kapcsán a polgármester.

Szita Károly emlékeztetett rá: a nagyjából 2600 településvezető által közösen jegyzett levélben három kérést fogalmaztak meg: vessenek véget a szankcióknak, a megnövekedett energiaárak tekintetében segítsék a falvakat és városokat, valamint teremtsék meg annak lehetőségét, hogy hozzá tudjanak férni a magyaroknak jogosan járó uniós forrásokhoz.

Az Európai Bizottság elnökének fél évvel később küldött viszontválasza viszont azt mutatja, hogy semmibe veszik a közel 7 millió embert képviselő önkormányzatok véleményét, mert Ursula von der Leyen tudatta: továbbra is kiállnak a szankciók mellett – mondta a városvezető. Szita Károly ezért még szorosabb önkormányzati összefogásra buzdít, ezért kezdeményezte azt, hogy minél több település tegyen hitet a béke mellett, álljanak kis a kormány békepárti álláspontja mellett és szorgalmazzák a mielőbbi békekötést. A közgyűlés döntése értelmében Kaposvár így csatlakozik ahhoz az országgyűlési határozathoz, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján fogadott el a Parlament.

Egyszerű a kérdés: háború vagy békepártiság mellett kell dönteni – fogalmazott a polgármester. A testületben ennek ellenére vita alakult ki az előterjesztés kapcsán, s az egyes ellenzéki politikusok javaslata és felvetései értékrendbeli különbségeket feszegettek és nem volt mentes a személyeskedéstől sem egy-egy hozzászólás. Borhi Zsombor alpolgármester a szavazás előtt újfent kiemelte, hogy aki igennel szavaz az előterjesztésre, a béke pártján áll, aki ezt nem teszi meg, az nem akar békét!

A testületben ülő baloldali politikusok - bár ott voltak a teremben - végül nem vettek részt a szavazáson. dr. Nadrai Norbert József, Felder Frigyes, Pintér Attila és Kukuly Sándor nem nyomott gombot, így nem is álltak ki a polgármester által a közgyűlés elé terjesztett békepárti határozat mellett.

Címkék: béke, közgyűlés, baloldal, háború, biztonság, politika, Kaposvár